Hlavní obsah

Objevili jsme jednu z největších nekropolí, hlásí egyptští archeologové

Archeologové objevili ve středním Egyptě 17 mumií.

 

Reklama

Mumie pocházejí z řecko-římské éry. Úřady doufají, že bezprecedentní objev pomůže oživit cestovní ruch.

Článek

Egyptští archeologové objevili v guvernorátu Mínja ve středním Egyptě 17 mumií a několik sarkofágů. Nález okomentovali jako bezprecedentní a velice významný, uvedla agentura AFP.

Mumie objevil v pouštní oblasti Túna Al-Gabal díky speciálnímu radaru tým studentů káhirské univerzity. Byly v hloubce osmi metrů pod zemí.

„Našli jsme katakomby, ve kterých byly mumie," řekl vedoucí egyptského archeologického týmu Saláh Chúlí. „Je to největší nekropole (pohřebiště, dosl. město mrtvých) v centrálním Egyptě," dodal.

Podle ředitele káhirské fakulty archeologických vykopávek Muhammada Hamzy mumie pochází z řecko-římské éry, tedy z období mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 3. stoletím našeho letopočtu.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem.

Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky a ministerstvo cestovního ruchu v březnu uvedlo, že počet návštěvníků by se mohl v blízké době přiblížit počtu turistů před povstáním.

Reklama

Související témata:

Doporučované