Hlavní obsah

Vědcům se poprvé podařilo přivést na svět lví mláďata za pomoci umělého oplodnění

Vzhledem k tomu, že tato metoda může nyní sloužit rovněž jako odrazový můstek pro využití obdobného postupu u jiných ohrožených velkých koček, jedná se o ohromný pokrok.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Vědci z jihoafrické Pretorie slaví historický úspěch. Vůbec poprvé se zde narodila lvíčata, která přišla na svět díky umělému oplodnění. Podle odborníků se jedná o průlom, který může pomoci odvrátit vyhynutí těchto kočkovitých šelem.

Článek

Jihoafrickým vědcům se jako prvním na světě podařilo úspěšně uměle oplodnit lvici a díky nim se tu narodila dvě zdravá lvíčata. Jedná se o průlom, který by mohl pomoci v boji proti vyhynutí těchto velkých koček.

O rozmnožování lvů se toho stále mnoho neví. Univerzita v jihoafrické Pretorii proto sestavila tým vědců, který se ve svém výzkumu soustředil pouze na fungování reprodukčních mechanismů lvů a jejich chování. Odborná pozorování následně vedla k vytvoření speciálního postupu, jenž by měl být pro umělé oplodňování lvic nejvhodnější. Vzhledem k tomu, že tato metoda může nyní sloužit rovněž jako odrazový můstek pro využití obdobného postupu u jiných ohrožených velkých koček, jedná se o ohromný pokrok.

„Nyní je naším hlavním cílem vymyslet způsob, jak lvice uměle oplodnit za pomoci zmrazeného spermatu, protože jedině to může skutečně pomoci lvům v budoucnu, pokud se jejich stavy budou i nadále snižovat,“ řekla o projektu doktorka Isabel Callealtová, která celý výzkum vede. Dvě lvíčata pojmenovaná na počest jí a jejího manžela Isabel a Victor byla počata za pomoci spermatu, které bylo odebráno bezprostředně před oplodněním. Výzkum proto i přes úspěch pokračuje dál.

Mezi ohrožené druhy velkých kočkovitých šelem patří kromě lvů i tygři nebo gepardi, kteří čelí vyhubení zejména kvůli pytlákům, lovcům trofejí nebo nezvratným zásahům člověka do divoké přírody. Lvi, kterých zbývá na celém světě už jen zhruba 20 000 jedinců, jsou již zcela vyhubeni v šestadvaceti afrických zemích a vymizeli z 90 procent oblastí, které původně obývali.

Reklama

Doporučované