Hlavní obsah

Vedení Děčína převzal Anděl, nahradil stranického kolegu Hroudu z ANO

Foto: ANO

Jiří Anděl.

Reklama

V novém vedení by měli podle koaliční smlouvy zasednout zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín, v zastupitelstvu budou mít 15 hlasů z 27.

Článek

Vedení Děčína dnes převzal bývalý náměstek Jiří Anděl (ANO), nahradil Jaroslava Hroudu (ANO), který byl z funkce primátora odvolaný spolu s dalšími členy vedení města v červnu. Pro Andělovo zvolení primátorem bylo bylo 17 zastupitelů, deset se zdrželo.

V novém vedení by měli podle koaliční smlouvy zasednout zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín, budou mít v zastupitelstvu 15 hlasů z 27. Dosud řídí město odvolaný primátor Hrouda (ANO). Zastupitelé dnes kromě primátora zvolili i nové radní.

Koncem června na schůzi zastupitelstva nejprve na funkci rezignovali jediný zastupitel za ČSSD Václav Němeček a radní Jakub Houška (Náš Děčín). Následně náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín) oznámil rozpad koalice a zastupitelé ho odvolali. Na funkci radního rezignovali i Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a Martin Weiss (ANO). Zastupitelé pak odvolali i zbylé čtyři radní.

Anděl řekl, že hlavním úkolem pro nové vedení bude sestavení rozpočtu a boj s epidemií koronaviru. „Nově vzniklá koalice se rodila v bolestech. Je to umění možného. Mě velmi příjemně překvapilo, že když jsem začal jednat potom s touto skupinou lidí, kteří doteď nám neodpustili vůbec nic a naopak na všem hledali boláky, tak tihle lidé mají v podstatě stejný zájem, aby město k něčemu vypadalo, jako odstupující garnitura,“ řekl novinářům.

Komunální volby v Děčíně v roce 2018 vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila Volba pro Děčín se čtyřmi mandáty. Třetí Náš Děčín má čtyři zastupitele. Piráti, Změna pro Děčín, ODS a KSČM mají po dvou mandátech, ČSSD a SPD jednoho zastupitele.

Zastupitelé dnes také uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého opozičního zastupitele Jaroslava Horáka (KSČM).

Reklama

Související témata:

Doporučované