Hlavní obsah

Ústí dostalo deset milionů na opravu opěrné zdi ve čtvrti Vaňov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústí nad Labem dostalo deset milionů korun na opravu opěrné zdi ve čtvrti Vaňov. Oblast leží v Českém středohoří a sesuvné území je stále kvalitní. Přijetí dotace od Ministerstva životního prostředí schválili radní.

Článek

ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Romana Macová.

Ze skalního bloku Čertovka se utrhlo asi 30 000 metrů krychlových na podzim roku 1994. Město od té doby svah průběžně kontroluje a opravuje poškozené části stavebních prvků, které byly součástí předchozí sanace.

Česká geologická služba před rokem zjistila pohyb bloku. „Na vině tentokrát nejsou deště, ale sucho, sype se kamení, které tlačí na tři připevněná táhla,“ řekl tehdy primátor Petr Nedvědický (ANO).

K pracím vznikla projektová dokumentace, která řeší nahrazení kotevního systému opěrné zdi a opravu poškozených kleneb opěrné zdi. Cílem je zabezpečení svahu pro ochranu života, zdraví, majetku a životního prostředí. Postaví se pět nových kleneb o shodném rozsahu a pohledové ploše jako stávající konstrukce. Součástí prací bude rovněž osazení siloměrů pro sledování velikosti kotevních sil.

Hlavním výstupem projektu bude 1,7 hektaru nově stabilizovaných objektů ve svahu. Celkové výdaje byly vyčísleny na 11,9 milionu korun a předpokládaná účast města činí 1,93 milionu korun. Termín ukončení výstavby je 31. prosince 2021.

Reklama

Doporučované