Hlavní obsah

Vedoucí Ski Bílá: Každý den provozu se počítá, otevřeme v pátek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejen přísná protiepidemická opatření, ale i počasí komplikuje zahájení sezony v největším lyžařském areálu v Moravskoslezském kraji – Ski Bílá na Frýdecko-Místecku.

Článek

Přesto se tam vleky rozjedou už v pátek, odkdy vláda umožnila provoz lyžařských center. Vedoucí střediska Jaroslav Vrzgula dnes ČTK řekl, že zimní sezona je pro středisko existenční a doslova každý den provozu se nyní počítá.

„Manuál pro provoz máme, musíme si nastudovat opatření pro čtvrtý stupeň (koronavirového rizika), kde jsou ta opatření mnohem přísnější,“ uvedl Vrzgula. Podle něj budou opatření klást větší nároky na zaměstnance, protože bude nutné uhlídat například rozestupy mezi návštěvníky. Středisko se připravuje i na budování požadovaných koridorů pro lyžaře. Navýšit počet zaměstnanců si ale areál nemůže dovolit.

„Budeme se snažit vše udržet vlastním personálem, který máme domluvený na zimu. Nechceme více nabírat, protože už teď máme ztráty a opravdu, abychom přežili, tak zvětšovat fond pracovních sil nemáme možnost,“ řekl Vrzgula. Areál zaměstnává 14 lidí a na zimu se i s brigádníky jejich počet navyšuje na zhruba 30 lidí.

Podle Vrzguly protiepidemická opatření nezasáhnou jen provoz samotných sjezdovek, ale i bistra, které je součástí areálu. Středisko by ale chtělo zprovoznit výdejní okénko tak, aby lyžaři měli alespoň omezenou možnost se občerstvit. „Takže i samotný personál budeme přesouvat z jednoho segmentu na druhý tak, jak to bude potřeba,“ uvedl Vrzgula.

Areál navíc ovlivní i fakt, že v provozu nemohou být hotely a další ubytovací zařízení. Jejich klienti přitom tvořili zhruba 30 procent návštěvníků. Sjezdovky tak plnili i během týdne, kdy přijíždělo méně neubytovaných lyžařů. Vrzgula se obává, aby nyní nebyly velké výkyvy, kdy většina zájemců bude chtít za lyžováním vyrazit o víkendových dnech.

„Poslední dobou jsem opravdu v nervovém stresu. Zima je pro nás existenční. Sice fungujeme přes léto, ale to máme tak na hraně na provozní náklady. Zima je pro nás stěžejní a máme existenční obavy,“ podotkl Vrzgula. Podle něj ale příznivci zimních sportů volají a zajímají se o zprovoznění areálu.

„Chceme tedy opravdu začít v pátek, tak, jak je to uvolnění. Nevíme, co se bude dít, a každý den se teď počítá. Druhá věc je, že ani sněhová situace není nikterak růžová. Silná obleva před týdnem nám sebrala 50 procent toho, co jsme měli připraveno. Dnes jsme zasněžovali úplně na hraně možností, protože víme, že předpoklad dalšího ochlazení je až někdy po vánočních svátcích,“ řekl Vrzgula. Areál by se tak v pátek měl otevřít zřejmě se třemi zprovozněnými sjezdovkami.

Reklama

Doporučované