Hlavní obsah

Věk, pohlaví a chronické choroby. Co nejvíc ohrožuje nemocné s covidem

Foto: Profimedia.cz

Vůbec nejrizikovějším faktorem u covidu-19 je podle francouzských lékařů věk pacientů.

Reklama

Koronavirus neohrožuje každého stejně, ukazuje reprezentativní průzkum provedený během jarní vlny ve Francii. Tamní zdravotnické ínstituce se snažily určit, koho zákeřný virus ohrožuje nejvíce.

Článek

Skupina EPI-PHARE, kterou tvoří francouzská léková agentura a státní úřad pro zdravotní pojištění, zkoumala na jaře data od 66 milionů Francouzů. Cílem výzkumu bylo „určit chronická onemocnění a faktory, jako je věk nebo pohlaví, které by mohly představovat zvýšené riziko hospitalizace nebo úmrtí na covid-19,“ citovala ze studie televize CNews.

Výsledky rozsáhlého průzkumu byly zveřejněny 9. února. Nejsou sice příliš překvapivé, ale jasně dokazují to, co říkají už delší dobu lékaři. Studie především potvrzuje, že nejzranitelnější skupinou jsou senioři. Čím je člověk starší, tím má větší pravděpodobnost, že skončí v nemocnici nebo že se u něj nemoc rozvine. V případě šedesátníka je například dvakrát pravděpodobnější hospitalizace než u člověka o 20 let mladšího. Riziko úmrtí je pak u osob ve věku 60-64 let dvanáctkrát vyšší než u osob starých 40-44 let.

Dalším přitěžujícím faktorem onemocnění je mužské pohlaví. Ženy se s chorobou vypořádávají lépe, u mužů je riziko úmrtí vyšší více než dvojnásobně (2,1). Riziko hospitalizace je pak u mužů vyšší o 40 procent.

Sedm chronických chorob

Studie identifikovala i sedm různých onemocnění a zdravotních potíží, které jsou pro pacienty s covidem vůbec nejnebezpečnější. Nevyskytuje se zde cukrovka, o níž se v této souvislosti mluvilo, ale Downův syndrom (7krát vyšší riziko hospitalizace, 23× vyšší riziko úmrtí), mentální retardace, cystická fibróza, konečné stadium selhání ledvin na dialýze, rakovina plic a prodělaná transplantace ledvin a plic. Nicméně i o cukrovce se ve studii píše - pacienti, kteří jí trpí, mají o 64 procent vyšší riziko hospitalizace a o 75 procent vyšší riziko úmrtí.

Studie zkoumala celkem 47 různých chronických onemocnění, z nichž prakticky všechna přispívají k těžšímu průběhu koronaviru. Jedinou výjimkou je takzvaná dyslipidémie - zvýšená hladina tuku v krvi.

„I když tato onemocnění představují zvýšené riziko, zdaleka nejrizikovějším faktorem pro hospitalizaci nebo úmrtí je věk,“ komentoval výsledky studie Mahmoud Zureik, ředitel EPI-PHARE a profesor epidemiologie na univerzitě Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines.

Reklama

Související témata:

Doporučované