Hlavní obsah

Velcí investoři tlačí na fastfoody. Nemyslíte na životní prostředí, kritizují

Investoři tlačí na fastfoody kvůli životnímu prostředí.Video: Reuters

 

Reklama

Celkem 80 investorů fastfoodů KFC, McDonald's a Burger King vyzvalo firmy v oficiálním dopise, aby si stanovily své cíle pro snížení emisí skleníkových plynů a věnovaly se zmírnění dopadu jejich produkce na životní prostředí.

Článek

Investoři řetězců rychlého občerstvení KFC, McDonald's a Burger King vyzývají firmy ke snížení emisí skleníkových plynů. Fastfoody, rozšířené po celém světě, sklízí kritiku za to, že se nevěnují problematice změny klimatu a nedokáží si stanovit cíle pro snížení znečištění, píše zpravodajský server The Guardian.

Vzrůstají tak obavy, že restaurace s rychlým občerstvením globální problémy zanedbávají. Koalice desítek investorů restaurace vyzvala k zásadním krokům. V oficiálním dopise je odsoudila za rozšiřování dalších poboček bez toho, aniž by měly plán pro zmírnění dopadu znečištění životního prostředí.

„Pokud chceme splnit ambice nařízené Pařížskou dohodou a zajistit dostupnost a udržitelnost zdrojů, pak musí celosvětové fastfoody podniknout konkrétní kroky pro řízení emisí,” uvedla Heike Cosseová z firmy Aegon Asset Management, jednoho z investorů.

Společnost BMO Global Asset Management dodala, že hodnota světových rychlých občerstvení upadá, protože u lidí roste poptávka po rostlinných potravinách a také se více zajímají o znečištění vody z produkce farem a celkově o regulaci znečištění.

Investoři v dopise firmám doporučili, aby snížily dopad znečištění na všechny sladkovodní zdroje, a mají podle nich také každý rok zveřejňovat, jaký udělali pokrok.

Proti fastfoodům, které mají až 120 tisíc poboček po celém světě se ohradilo více než 80 investorů. Jejich investiční vklady mají dohromady hodnotu 6,5 bilionu dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované