Hlavní obsah

Veletrhy, kongresy a další eventy mohou ode dneška žádat o podporu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podnikatelé ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu mohou ode dneška žádat o podporu v souvislosti s pandemií koronaviru.

Článek

Příjem žádostí do programu COVID veletrhy otevře ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které ho připravilo, v 09:00. Zájemci o pomoc budou moci žádosti podávat do 31. května. Vláda na dotace vztahující se na období od března do října loňského roku vyčlenila 600 milionů korun.

Žádosti bude MPO přijímat pouze elektronicky prostřednictvím svého informačního systému. Pokud se do něj podnikatelé registrovali už v předchozích podpůrných programech, znovu tak činit nemusejí. Odpovědi na nejčastější dotazy zájemci o dotaci najdou na portálu businessinfo.cz.

Podpora je určena podnikatelům s poklesem obratu za březen až říjen loňského roku minimálně o 30 procent. Ztrátu přitom budou muset žadatelé snížit o získané dotace z dalších „covidových“ dotačních titulů včetně programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. Program nelze kombinovat s kompenzačním bonusem pro živnostníky.

O dotaci mohou žádat i společnosti s majetkovou účastí státu, kraje či města. Mají ale nárok jen na náhradu 40 procent ztrát, ostatní firmy mohou získat 60 procent. Maximální výše příspěvku na jednoho žadatele je 20 milionů korun. Na program se vztahuje limit z veřejné podpory deset milionů eur (asi 261 mil. Kč) stanovený Evropskou komisí.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jedním z nejvíce postižených odvětví. Na obor jsou navíc podle resortu navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. MPO odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent.

Reklama

Doporučované