Hlavní obsah

Velká Británie investuje do řešení bezdomovectví. Chce ho vymýtit do roku 2027

Problém s bezdomovectvím řeší například v anglickém městě Milton Keynes.Video: AP

 

Reklama

Velká Británie utratí 100 milionů liber, aby odstranila problémy lidí spících na ulici. Charitativní organizace však upozorňují na nutnost zvýšení kapacity sociálního bydlení.

Článek

Britská vláda v pondělí oznámila, že vyčlení 100 milionů liber, v přepočtu téměř tři miliardy korun, aby v anglických ulicích do roku 2027 vyřešila problém bezdomovectví. Šéf resortu pro místní samosprávu však uvedl, že část peněz pochází z již existujících rozpočtů ministerstva.

Vládní strategie se bude snažit v první řadě zamezit, aby se z lidí stávali bezdomovci. Program se zaměří také na otázky duševního zdraví, závislostí a ubytování.

Charitativní organizace pracující s lidmi bez domova však upozorňují, že k vyřešení problému je třeba zvýšit kapacitu sociálního bydlení a zajistit bezpečnost pro nájemníky.

Anglickému městu Milton Keynes se díky investicím podařilo snížit počet bezdomovců na polovinu. „Myslím, že jsme na dobré cestě. Udělali jsme velký pokrok, ale klíčem je nejen dostat lidi z ulic. Jde o to dostat je z ulic a dát jim podporu a péči,“ uvedl radní města Nigel Long.

Problém se ve Velké Británii dramaticky zhoršil v posledních dvou dekádách. Počet lidí spících na ulici se od roku 2010 podle agentury AP zvýšil o 170 procent. Mezi roky 2016 a 2017 došlo k patnáctiprocentnímu nárůstu počtu bezdomovců.

Reklama

Související témata:

Doporučované