Hlavní obsah

Britské tajné služby neochránily referendum o brexitu od ruského vlivu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Výbušný dokument, na který se dlouho čekalo a který premiér Boris Johnson odmítl publikovat před parlamentními volbami. Před polednem se na veřejnost konečně dostala zpráva, jež popisuje vliv Ruska na Velkou Británii.

Článek

Skotské referendum v roce 2014, referendum o brexitu o dva roky později nebo i loňské „vánoční“ volby. Důležité historické i politické milníky, které pomohly formovat britskou budoucnost. Mimo jiné i do nich se podle dlouho zadržované zprávy britských tajných služeb vměšovalo Rusko.

Podle dokumentu zveřejněného zpravodajským výborem britského parlamentu je Spojené království prioritním cílem. Mimo jiné kvůli blízkým vztahům se Spojenými státy a také proto, že Rusové Británii vnímají jako „západní centrum protiruské lobby“.

Zpráva se zabývá ruskou dezinformační kampaní, kybernetickými útoky i jednotlivci žijícími v Británii. Zpráva se zabývá ruskou dezinformační kampaní, kybertaktikou i jednotlivci žijícími v Británii. Popisuje, že se ze Spojeného království – a zejména metropole Londýn – stala v posledních desítkách let pračka na peníze. A že Britové vítají ruské oligarchy „s otevřenou náručí“. Ruský vliv na Británii se tak stal podle dokumentu „novým normálem“ s tím, že do britského byznysu a společnosti jsou integrováni lidé blízcí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Dlouhodobě se mluví o tom, že z ruských zdrojů čerpá nejvíce vládní Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona. Právě šéf britského kabinetu loni odmítl zprávu zveřejnit s tím, že se dokument dostane ven nejdříve po prosincových předčasných parlamentních volbách. Na tiskové konferenci řekl jeden z členů zpravodajského výboru, poslanec Kevan Jones, že nebyl důvod zprávu nevydat už tehdy. A premiéra za to zkritizoval.

Zpráva mluví také o tom, že Británie sice zřetelně byla ruským cílem v případě vánočních voleb, s problémem ale vláda i další instituce zacházely jako s „horkou bramborou“. Podle člena zpravodajského výboru Stewarta Hosieho ze Skotské národní strany se řešení otázky ruského vměšování do voleb vláda snažila vyhnout za každou cenu. A nikdo nevěděl, zda se Rusové nepokusili ovlivnit i brexitové referendum v roce 2016, „protože to vědět nechtěli“.

Hosie podle britské BBC porovnal možný vliv Ruska na brexitové referendum se situací ve Spojených státech. Tam kvůli údajnému vměšování Ruska do prezidentských voleb před čtyřmi lety zahájili vyšetřování této domněnky. „Ruské vměšování do referenda o odchodu z EU mělo být vyhodnoceno. Udělat se to musí teď a veřejnost musí znát výsledky takového hodnocení,“ uvedl člen britského parlamentu na tiskové konferenci výboru. Nečinnost vlády zmínila skupina i v případě skotského referenda o nezávislosti.

Na britskou vládu se teď snáší kritika ze všech stran. Například jeden z šéfů Liberálnědemokratické strany Ed Davey uvedl, že „je ostudné, že ruské vměšování do britských voleb a referend nebylo nikdy řádně vyšetřeno“. „Zavřít před tím oči je od vlády úmyslně nedbalé, potřebujeme řádné vyšetřování role, jakou hrál ruský vliv v naší demokracii,“ napsal Davey na Twitter.

Zpráva o 55 stranách je špatnou vizitkou pro britské tajné služby, které svou údajnou pasivitou a nedostatkem zájmu umožnily vměšování „cizího nepřátelského státu do demokratického procesu“, píše se ve zprávě britských poslanců. Tajné služby nicméně podle BBC vinu necítí.

Reklama

Doporučované