Hlavní obsah

Velká Británie se přidává k OSN a požaduje okamžitý klid zbraní v Jemenu

Spojené království obrací a plně podporuje snahy o příměří v Jemenu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Ministr zahraničí Jeremy Hunt v pondělí oznámil, že Spojené království odstupuje od svých dřívějších postojů vůči konfliktu v Jemenu a podpoří iniciativu Organizace spojených národů za okamžité příměří. To je prý bezpodmínečně nutné pro zlepšení situace hraničící s nejhorším hladomorem za poslední desítky let.

Článek

Hunt ve svém prohlášení zkritizoval jak koalici Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu vedenou Saúdskou Arábií, tak druhou stranu konfliktu v čele s jemenskou vládou a húsijskými povstalci. Obě znepřátelené síly podle něj svou bezohledností již příliš dlouho způsobují jemenskému lidu katastrofální důsledky a utrpení.

Slovy premiérky Theresy Mayové by bylo pro Velkou Británii nejúnosnější variantou postupné zeslabování vojenské činnosti armád podporovaných NATO. Za tento postoj si Spojené království vysloužilo kritiku za přílišnou náklonnost k Saúdské Arábii. Huntovo vyjádření však vylučuje jakoukoli podporu dalších vojenských akcí na území Jemenu Velkou Británií.

„Nyní se poprvé začíná objevovat možnost, že obě strany konfliktu budou chtít usednout k vyjednávacímu stolu, zastavit krveprolití a najít politické řešení, které je jedinou cestou ze záhuby. Velká Británie využije všechnu svou sílu v podpoře tohoto přístupu. Setkal jsem se speciálním vyslancem OSN Martinem Griffithsem, hovořili jsme o malé, ale reálné šanci na politická vyjednávání mezi oběma stranami. První prioritou všech musí být dlouhodobé řešení, které skoncuje s utrpením lidí v Jemenu,” uvedl Hunt v prohlášení.

Válka v Jemenu vypukla na jaře roku 2018, když koalice Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu složená ze Saúdské Arábie, Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru a Spojených arabských emirátů intervenovala bombardováním húsijských povstaleckých skupin podporovaných Íránem.

V důsledku těchto manévrů byla oslabena a následně podstatně omezena moc místní vlády. Zatímco bylo ve válce zabito přes 10 tisíc lidí, již dvě třetiny osmadvacetimilionové jemenské populace potřebují pro přežití pomocné zdroje. 13 milionů lidí je v přímém ohrožení života kvůli podvýživě.

Reklama

Doporučované