Hlavní obsah

Velké pardubické hrozí zánik. Majitelé se rozhádali

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli chování města Pardubice k Dostihovému spolku může dojít až k zániku Velké pardubické, tvrdí jeden z akcionářů Richard Benýšek. A končí v čele představenstva.

Článek

Dostihový spolek, který je pořadatelem nejslavnějšího českého závodu Velká pardubická, je od minulého úterý bez předsedy představenstva. Richard Benýšek, který do funkce předsedy představenstva nastoupil v roce 2013, v úterý 21. ledna na své funkce rezignoval.

Rezignace je podle něj reakcí na nezodpovědné jednání města Pardubice při správě majetku spolku. Město je majoritním akcionářem.

„Některá nedávná rozhodnutí města mohou vést k rozvrácení majetku, nebo dokonce až k zániku závodu, u čehož odmítám asistovat,” uvedl Benýšek, jenž ve společnosti kontroluje necelých 23 procent akcií prostřednictvím společnosti Čiperný Grunt.

Po pardubickém hokeji, v němž město rovněž funguje jako majoritní akcionář a který se v této sezoně dostal na dno, se tak otřásá i nejslavnější česká steeplechase.

„Mé odstoupení z funkce předsedy představenstva neznamená, že přestávám být akcionářem Dostihového spolku. Naopak. Z pozice významného akcionáře budu důsledně prosazovat koncepční rozvoj Dostihového spolku a kontrolovat řádné hospodaření s jeho majetkem,“ dodal Benýšek.

Zásadním pochybením města podle něj byla situace, kdy Pardubice k poslednímu dni loňského roku vypověděly akcionářskou smlouvu. „Jde o strategický dokument o základní shodě spolumajitelů ve věci řízení Dostihového spolku. Město nenabídlo žádnou alternativu,“ uvedl dnes již bývalý předseda představenstva.

„Očekávám, že město Pardubice vypovězením smlouvy sledovalo určitý cíl, který nám určitě rádo představí. V předchozí akcionářské smlouvě si město Pardubice výslovně vymínilo vedení společnosti, což bylo zdrojem kritiky jak některých členů představenstva, tak dozorčí rady,“ dodal k tomu Benýšek.

Podle představitelů města však není akcionářská smlouva potřebná.

„Akcionářskou smlouvu jsme vypověděli proto, že pominuly důvody, proč byla potřeba. Je řada akciových společností, které bez smlouvy existují. Její existence či neexistence nemá na chod spolku vliv,“ řekl místopředseda představenstva Dostihového spolku a náměstek pardubického primátora Petr Kvaš (ODS), který se ohradil proti tomu, že by byla Velká pardubická v ohrožení.

„Byl bych rád, kdyby se o konci nehovořilo. Nevidím důvod, proč by Velká pardubická, která letos slaví 130. ročník, měla být v ohrožení nebo skončit.“

Důvodem, proč akcionářská smlouva existovala, podle něj bylo partnerství s Českou pojišťovnou, za kterou v představenstvu působil právě Benýšek. „Byl jsem rád, že jsem tam pana Benýška měl, byl to člověk s vysokou obchodní erudicí. A i když jsem s ním ve spoustě věcí nesouhlasil, o jeho výměně jsme neuvažovali,“ dodal Kvaš, podle něhož byl Benýškův konec pro všechny členy představenstva velkým překvapením. „Nechal si to jako poslední bod představenstva. Překvapilo mě to.“

Benýšek však tvrdí, že problémy uvnitř spolku jsou dlouhodobějšího charakteru a že on sám své výhrady prezentoval už několik let. „A to jak v orgánech společnosti, tak na valné hromadě. Byli jsme názoru, že špinavé prádlo se má prát bez veřejnosti, ovšem teď již pohár trpělivosti přetekl. Život je příliš krátký na to, aby ho člověk trávil něčím, co nemá smysl,“ uvedl.

Aktivně se nepodílel

Benýšek podle Kvaše za poslední rok nepodepsal žádnou fakturu a na řízení spolku se aktivně nepodílel. Jeho odchod proto na spolek vliv mít nebude. „Některá jeho hlasování v poslední době jsem nepochopil. Například když jsme loni hlasovali o přijetí záštity Ministerstva zemědělství, on jako předseda jako jediný hlasoval proti,“ dodal Kvaš.

Kdy si zvolí nového předsedu představenstva a zda půjde o zástupce města jako největšího akcionáře, zatím místopředseda Kvaš nechtěl komentovat.

Benýšek ve spolku stále zůstává jako druhý největší akcionář. „Moje pocity jsou velmi rozpačité. Za těch sedm let město vyměnilo čtyři ředitele, což něco naznačuje. Na jakoukoliv koncepci akcionářů, která by se týkala závodiště a společnosti, jsem musel vždy klást dotazy a tvořit podněty. Přiznám se, že doteď nevím, co má město v plánu se závodištěm, které jako nemovitost ze 100 procent vlastní. Totéž platí o Dostihovém spolku, vlastníkovi ochranné známky Velká pardubická, což je společnost ovládaná městem,“ upozornil Benýšek.

Komentář zatím nechce poskytnout loni jmenovaný ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller. „Máme to jen ve fázi informace, teď je to spíš otázka na město Pardubice. Přípravy Velké pardubické však běží tak, jak mají,“ řekl.

Velká pardubická se otřásla už v minulém roce, kdy přišla o partnery. Po 25 letech spolupráce od ní odešel generální partner Česká pojišťovna a také další významný sponzor, firma Agrofert. Dostihovému spolku kvůli tomu hrozil výpadek až devíti milionů korun.

Na začátku loňského října však spolek představil nového partnera, pojišťovnu Slavia, a to minimálně na tři roky. Pojišťovna personální změny a kroky jednotlivých osob komentovat nechce.

„Slavia pojišťovna na podzim loňského roku prodloužila spolupráci na další dva roky, a tak se její jméno s Velkou pardubickou spojuje minimálně do roku 2021,“ uvedl její generální ředitel Karel Waisser. „Věřím, že nynější akcionářské spory se rychle vyřeší a management Dostihového spolku bude mít dostatek prostoru připravit jubilejní 130. ročník Velké pardubické. Přípravy na všech plněních, ke kterým jsme se zavázali, probíhají tak, aby každé z nich bylo připraveno včas,“ dodal Waisser.

Reklama

Doporučované