Hlavní obsah

Záchrana Velké pardubické: Slavný dostih má nové jméno, pohár i šéfa

Ještě před půl rokem se Velká pardubická potýkala s finančními problémy. Nejslavnější český závod před nedávnem zachránili nový sponzor a nové vedení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dostihový spolek dlouho řešil devítimilionový výpadek. Odešli klíčoví partneři.

Článek

Už za necelé dva týdny odstartuje 129. ročník nejslavnějšího českého závodu – Velké pardubické. Ještě před půl rokem se však nad závodem vznášel velký otazník, protože ho po 25 letech opustil titulární partner Česká pojišťovna a z tamního závodiště odešel jeho partner Agrofert. Dostihový spolek se tak ocitl bez až devíti milionů korun.

V průběhu léta se Dostihovému spolku podařilo získat pětimilionovou státní podporu ve formě záštity Ministerstva zemědělství, podepsat smlouvu s novým partnerem a také vyměnit své vedení. Vrchol dostihové sezony v Pardubicích se tak uskuteční už 13. října pod novým jménem a s novou trofejí.

Tu novinářům přišel hrdě představit Karel Waisser, generální ředitel pojišťovny Slavia, jejíž jméno Velká Pardubická od letoška ponese. Červenobílý broušený pohár v barvách pojišťovny zatím ukazuje jen z jedné strany, chybí mu totiž ještě vyryté logo titulárního sponzora. „Všechno to bylo dost rychlé. V červnu jsme začali připravovat spolupráci, do měsíce jsme dohodli podmínky a podepsali smlouvy. Nějakou dobu také trval návrh a výroba poháru, takže logo teprve budeme doplňovat,“ usmíval se Waisser.

A usmívali se i představitelé města a Dostihového spolku. Minimálně na tři roky totiž mají titulárního sponzora jistého, proto se mohou věnovat stabilizaci společnosti, která od konce loňského roku zažívala velké otřesy. „Nejprve je před námi Velká pardubická. Až po ní nás bude čekat vyhodnocení celého ročníku a také reorganizace na úrovni řízení a kroky řešící hospodaření společnosti,“ vysvětlil novopečený ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller. „Ve funkci výkonného ředitele jsem dnes přesně měsíc,“ dodal. Vrchol sezony jím vedenou firmu čeká už za necelé dva týdny, naskočil tedy do už rychle jedoucího vlaku.

Do letošního ročníku je zatím přihlášeno 26 koní. Jména na startovní listině pořadatelé oznámí v pátek 4. října, kdy se uskuteční slavnostní losování startovních čísel. „Dnes už je veřejně známo, že někteří z favoritů se na start letošního ročníku nepostaví. I tak ale ve hře zůstává celá řada vynikajících koní, z nichž každý může uspět. Podle nejčerstvějších zpráv by do Pardubic mělo přijet i duo z britských ostrovů,“ uvedl místopředseda představenstva a náměstek pardubického primátora Petr Kvaš (ODS).

Někteří zahraniční majitelé plánovali zrušení účasti na hlavním závodu kvůli špatnému stavu závodiště, které zavinilo provozování zimního kluziště. V březnu na to upozornila Česká televize. Podle Müllera je dráha v současné době v perfektním stavu. „Dráha vypadá velice dobře, letošní rok byl srážkově přívětivější, tak jsem nemuseli tolik kropit,“ dodal.

Hlavní závod sezony se uskuteční v neděli 13. října. Závodiště se pro diváky otevře už v 8 hodin, o tři hodiny později je čeká slavnostní zahájení dostihového dne, kterému požehná Zbygniew Czendlik. Velká Pardubická odstartuje v 16.40.

Pořadatelé i letos kladou důraz na hladký příjezd návštěvníků na závodiště, kterých očekávají velké množství. Drtivá většina míst na tribunách je už vyprodaná. „Doporučujeme jim využít posílených spojů městské hromadné dopravy nebo vlakového spojení na zastávku Pardubice-závodiště. České dráhy dokonce vypravují zvláštní vlak na trati Praha hlavní nádraží – Pardubice-závodiště,“ říká mluvčí spolku Kateřina Nohavová.

Diváci, kteří přijedou autem, budou moct zaparkovat na přilehlém letišti či na mimořádně uzavřené silnici I/37 do Dražkovic.

Reklama

Doporučované