Hlavní obsah

Velká porota rozhodne, zda má Trump být souzen

Foto: Profimedia.cz

Prokurátorovi se podařilo získat Trumpova daňová přiznání a další finanční dokumenty, jejichž zveřejnění se Trump usilovně brání.

Reklama

Jde o exprezidentovo podnikání ještě z doby před tím, než se stal hlavou Spojených států amerických.

Článek

Manhattanský prokurátor Cyrus Vance svolal velkou porotu, která bude rozhodovat o tom, zda existuje dostatek důkazů ke stíhání bývalého prezidenta Donalda Trumpa, jeho společníků, nebo jeho firmy. Informovala o tom americká média, podle nichž krok značí, že Vance po dvouletém úsilí posunul svoje vyšetřování do další fáze a domnívá se, že našel důkazy o trestné činnosti, ať už se jí podle něj dopustil Trump nebo jiní činitelé jeho firmy. Exprezident ani prokurátor zatím zprávy médií nekomentovali.

Velká porota v americkém právním systému rozhoduje o tom, zda existuje dostatek důkazů k důvodnému podezření, že došlo k trestnému činu. Pokud by rozhodla, že ano, přebrala by věc prokuratura, která pak vznese konkrétní obvinění.

Vanceovo vyšetřování Trumpa a jeho firmy je podle vyjádření osob seznámených se situací a dosud zveřejněných dokumentů poměrně obsáhlé. Jeho tým zkoumá Trumpovo podnikání z doby, kdy ještě nebyl prezident. Konkrétně se zabývá zejména tím, zda republikán nemanipuloval s odhadem cen některých svých nemovitostí ve snaze zajistit si půjčky nebo snížit daňové odvody.

Prokuratura se rovněž zaměřuje na náhrady, které dostávali nejvyšší manažeři exprezidentovy firmy Trump Corporation.

Vanceovi se v únoru po vleklé právní bitvě, jež se dvakrát dostala i k nejvyššímu soudu, podařilo získat Trumpova daňová přiznání a další finanční dokumenty, jejichž zveřejnění se Trump usilovně brání. Dokumenty však podléhají utajení a zřejmě se nedostanou do rukou veřejnosti.

Podle listu The Washington Post se bude velká porota scházet tři dny týdně příštích šest měsíců, nebude se však zabývat pouze Trumpovou kauzou.

Vyšetřování exprezidentova podnikání ve státu New York se v poslední době stupňuje. Tamní generální prokurátorka Letitia Jamesová minulý týden uvedla, že dva právníci z její kanceláře budou spolupracovat s Vanceovým týmem na Trumpově případu. Jamesová již dříve vedla občanskoprávní vyšetřování exprezidentovy činnosti, které se však podle ní v nedávné době rozvinulo v trestněprávní záležitost. Další podrobnosti však neuvedla.

Trump minulý týden v prohlášení uvedl, že je „nespravedlivě napadán a zneužíván zkorumpovaným politickým systémem“. Vyšetřování v New Yorku označil za hon na čarodějnice a součást komplotu demokratů, jehož cílem je umlčet exprezidentovy voliče a zabránit mu v další kandidatuře do Bílého domu v roce 2024. Vance i Jamesová byli zvoleni za Demokratickou stranu.

Reklama

Doporučované