Hlavní obsah

Velká proměna brněnských veletrhů. Vznikne nový pavilon i hokejová hala

Nová multifunkční aréna pro hokejovou Kometu má být hotová v roce 2023.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnské výstaviště čeká největší proměna v historii.

Článek

Nová multifunkční hala pro hokejovou Kometu nebo nový pavilon D za téměř půl miliardy korun. Areál brněnského výstaviště se chystá na jednu z největších proměn v devadesátileté historii. Kromě nových staveb se kvůli aréně změní také dopravní obslužnost a vstupní brány. „Čeká nás největší rozvojový impulz, který se promítne do dvou částí veletržního areálu,“ uvedl mluvčí výstaviště Jiří Smetana.

Areál každoročně hostí strojírenské veletrhy, veletrhy zemědělské techniky Techagro, které jsou třetí největší v Evropě, nebo studentský majáles s desítkami tisíc lidí.

Sportovní fandové se těší především na novou arénu, kde najde nové domácí prostředí extraligová Kometa. Hala pro 12 tisíc lidí vznikne v západní části za pavilonem Z, podle představitelů města má být hotová v roce 2023. „Úplně se změní systém bran. Přibudou nové kruhové objezdy a parkovací plochy,“ dodal mluvčí. Město už v minulosti plánovalo nový stadion v jiných částech. Uvažovalo se o umístění v bohunickém kampusu, návratu za Lužánky nebo o jiné ploše ve veletržním areálu.

Kvůli aréně se areál výstaviště rozšíří. „V souvislosti s výstavbou se posune více na východ. Vzniknou nové brány na úrovních pavilonů Z a P. Celé území se zprůchodní tak, že lidé od dopravního terminálu dojdou do haly, na výstaviště a přes lávku také do rekreačního areálu na Riviéře,“ doplnil Smetana.

Nový pavilon D bude mít tvar šípu. Příprava budovy za necelých půl miliardy korun trvá už dva roky. „Stavební práce za tu dobu podražily. Máme nějaký finanční strop. Také nechceme rozkopat celý areál. Prioritu má nyní multifunkční hala,“ uvedl generální ředitel Jiří Kuliš.

Budova nového pavilonu D bude v centrální části areálu. „Bude to takové výstaviště ve výstavišti. Vznikne tam homogenní celek, který dokáže hostit menší a střední veletrhy bez ohledu na to, co se děje v jiných pavilonech,“ řekl Smetana.

Pavilon bude sloužit především výstavním účelům, ale mohou se tam uskutečnit třeba hudební koncerty, sportovní akce nebo plesy. „Vybrali jsme místo na hlavní ose v návaznosti na pavilon C. Chtěli jsme využít potenciál sousedního pavilonu. Narazili jsme na silný odpor památkářů a neuspěli jsme s původním záměrem. Nakonec jsme našli kompromis, kdy jsme zachovali solitérní charakter pavilonu C, ale oba objekty budou propojeny dvoupatrovým parterem,“ uvedl Jaroslav Dokoupil ze společnosti Arch.Design. Společnost nový pavilon projektuje.

V plánu jsou také opravy pavilonu B, který není na takové technické úrovni jako jiné výstavní objekty. „S opravami jsme začali od podlahy, teď pokračujeme v interiérech. Je koncipován jako tovární hala, uvnitř je jeřáb. Konfigurace dovoluje udělat hlediště,“ uvedl Kuliš.

Obrat výstaviště loni dosáhl na 1,4 miliardy korun, čistý zisk činil čtvrt miliardy korun. „I po očištění majetkových transakcí máme ziskové hospodaření a to chceme udržet do budoucna,“ uvedl předseda představenstva městské společnosti Jiří Oliva.

Reklama

Související témata:

Doporučované