Hlavní obsah

Velký ohňostroj na Eiffelově věži poslal jasný vzkaz do Moskvy

Velkolepý ohňostroj na Eiffelově věži i vzkaz francouzskému fotbalovému týmu. Takové byly oslavy dobytí Bastily v Paříži.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Francie slavila dobytí Bastily. Z dominanty Paříže se rozzářil ohňostroj zakončený světelnou výzvou k finále fotbalového MS.

Článek

Francouzi umí slavit ve velkém stylu.

Státní svátek dobytí Bastily si přes den připomněli vojenskou přehlídkou na Champs Elysées. V noci pak z Eifellovy věže osvětlil Paříž velkolepý ohňostroj doplněný francouzskými i světovými hudebními hity.

Na závěr pak autoři show všem připomněli, že nejen 14. červenec jako den dobytí Bastily, ale také 15. může vstoupit do francouzské historie, a připojili vzkaz pro fotbalisty, kteří v neděli odpoledne hrají v Moskvě finále světového šampionátu s Chorvatskem.

„Allez les Bleus” totiž znamená něco jako „Modří, do toho”.

Pokud by Francouzi uspěli, čeká se v celé zemi další oslavná noc. Policie v Paříži předpokládá, že do ulic metropole by přišlo slavit více než milion lidí.

Video: Ne všechno se při oslavách státního svátku povede

Vojenská přehlídka nedopadla úplně podle představ.Video: AP

Pro policii to však v éře boje s terorismem znamená velmi rizikovou noc. Francie má tragickou zkušenost, když před dvěma lety najel ve francouzském Nice při oslavách státního svátku muž nákladním autem do diváků. 87 lidí zabil a více než 400 jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Doporučované