Hlavní obsah

Přísná opatření znovu na scéně. Proočkované země postupují jinak

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kdo zpřísňuje opatření, a kdo je naopak navzdory blížícímu se podzimu rozvolňuje? Připravili jsme pro vás krátký přehled situace v několika evropských zemích.

Článek

Německo

V Německu se rozjíždí od poloviny července čtvrtá vlna covidu-19. Za posledních 24 hodin přibylo 13 565 nových případů. Zvyšují se také počty lidí hospitalizovaných v nemocnici, a to po dobu již několika týdnů. Země se také na konci srpna přesunula do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy (červená).

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn v sobotu uvedl, že pokud se nenechá naočkovat více lidí, hrozí, že koncem roku budou nemocnice zahlcené pacienty. Uvedl, že naočkovat by se mělo dalších pět milionů lidí. Podle dat ze soboty má v Německu ukončenou vakcinaci necelých 51 milionů lidí, což je přes 61 procent obyvatel.

Francie

Epidemická situace se naopak v průběhu čtvrté pandemické vlny zlepšuje ve Francii, potvrdil dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire v rozhovoru se stanicí BFM TV. Klesá počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a snižuje se i sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených na 100 000 obyvatel. Denní přírůstky infikovaných se aktuálně pohybují kolem hodnoty přes deset tisíc případů denně. Země tak pomalu rozvolňuje. Od dneška například platí povinnost předložení požadovaných covidových pasů pro vstup jen do 64 velkých obchodních center namísto původních 178 z nich.

Ve Francii, která má asi 67 milionů obyvatel, jsou plně očkovány již asi dvě třetiny lidí a téměř tři čtvrtiny dostaly alespoň jednu dávku proticovidové vakcíny. Situace ale zůstává napjatá na francouzských zámořských územích. V zemi také již osmý víkend v řadě desetitisíce lidí protestovaly proti covid pasům napříč celou zemí.

Řecko

Dosud nejhorší a třetí pandemická vlna je na pomalém ústupu i v populární turistické destinaci Řecko. Denní přírůstky nakažených se momentálně pohybují kolem dvou tisíc nově nakažených denně. Naočkovaných oběma dávkami očkování je asi 5,7 milionu z 11 milionů Řeků. Zdravotní úřady upozorňují, že právě neočkovaným hrozí největší riziko zdravotních komplikací. Na ventilátorech je napojených 381 lidí, 90 procent z nich očkování nemá.

V Řecku začaly mobilní týmy zdravotníků očkovat zájemce proti covidu-19 před kostely, a to za podpory církve, která věřícím vakcíny doporučuje. V rámci pilotního programu se v pondělí očkovalo u pravoslavného svatostánku Panny Marie v městečku Archanes na ostrově Kréta, napsala agentura AP. Vláda se tímto krokem snaží motivovat k očkování občany, kteří dosud vakcínu odmítali nebo pro ně její získání bylo organizačně příliš složité. Rozšířit se má program i do dalších obcí a měst. Zdravotníci u kostelů aplikují jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson.

Slovensko

Od příštího týdne zavede přísnější pandemická opatření většina okresů na Slovensku. V nejnižším stupni epidemického rizika zůstane už jen zhruba čtvrtina regionů, vyplývá z dnešního rozhodnutí vlády. Další zpřísnění se vztahuje kromě jiného na některé provozy i na konání hromadných akcí. V desítce okresů, které se dostanou už do třetího stupně epidemického rizika z pětistupňové škály, pocítí opatření hlavně lidé, kteří nebyli očkování proti covidu-19, neprodělali toto onemocnění nebo nebudou mít výsledek negativního testu na koronavirus. V takovém případě nemohou ve zmíněných okresech s nejhorším vývojem epidemické situace například do restaurace či na plovárnu.

V úterý laboratoře potvrdily 417 infikovaných, což je nejvyšší denní přírůstek od 4. května. V souvislosti s koronavirovou infekcí bylo v nemocnicích 169 pacientů, tedy nejvíce od konce června.

Španělsko

Španělsko patří mezi evropské lídry v očkování. Proti covidu-19 je kompletně naočkovaných přes 70 procent populace, uvedla minulý týden ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová. To je o zhruba deset procentních bodů více než v dalších nejlidnatějších zemích Evropské unie, například v Německu, Francii či Itálii. Dokončené očkování proti covidu-19 má ve 47milionovém Španělsku 33,4 milionu lidí. Mezi lidmi staršími 40 let proočkovanost dosáhla 92 procent, ukázaly zdravotnické statistiky.

Kvůli nakažlivějším variantám koronaviru ale podle expertů tato proočkovanost nebude stačit k dosažení kolektivní imunity.

Itálie

Dlouhodobě nižší přírůstky nakažených si od konce třetí vlny letos v březnu udržuje i Itálie. Nové případy infikovaných se přes celý srpen držely kolem hodnot pět nebo šest tisíc. Italský premiér Mario Dragi minulý týden uvedl, že by očkování mělo být v Itálii povinné. Stát by měl podle něj povinnost zavést, až Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) definitivně schválí covidové vakcíny.

Draghi také uvedl, že vláda rozšíří používání covidových pasů. Řekl, že ale zatím neví, kdy se tak stane. V zemi aktuálně platí nutnost prokázat se covidovým certifikátem při vstupu do vnitřních prostorů restaurací, muzeí, ale i v dálkových spojích. Pedagogové se musí prokazovat covidovým pasem i při vstupu na svá pracoviště ve školách a na univerzitách.

Italská vláda chce do konce září naočkovat nejméně 80 procent lidí, kteří mohou vakcínu dostat. Podle ministerstva zdravotnictví proočkovanost lidí starších 12 let v současnosti činí 70,5 procenta. Dokončené očkování má v Itálii, kde žije 59 milionů lidí, 38,1 milionu osob.

Dánsko

Covid-19 v Dánsku už brzy nebude hrozbou. Tamní vláda před pár dny oznámila, že 10. září zruší všechna koronavirová opatření. Podle posledních vyjádření dánského kabinetu, konkrétně ministra zdravotnictví Magnuse Heunickeho, půjde o další krok směrem k normálnímu životu. Šéf zdravotnictví chce od tohoto pátku snížit klasifikaci covidu-19 jako hrozby společnosti, a zrušit tak i zbývající koronavirové restrikce. „Nákaza je pod kontrolou, máme rekordní proočkovanost,“ vysvětlil Heunicke. Ta se momentálně pohybuje kolem pětasedmdesát procent.

Dánové tak už na různých veřejných místech, od restaurací po posilovny, nebudou potřebovat koronavirový pas. Tedy potvrzení o vakcinaci, negativním testu nebo nedávném prodělání nemoci. V platnosti nicméně zůstávají restrikce týkající se cestování.

Izrael se otevře turistům

Norsko

Úplný konec veškerých protipandemických opatření, který byl plánovaný v zemi na polovinu září, se zatím odkládá, uvedla minulý týden premiérka Erna Solbergová. V platnosti tak zatím zůstane doporučení pracovat z domova, ale i nutnost povinné registrace na veřejných místech a limitovaný počet osob při akcích.

Od 12. září budou moci do země opět cestovat blízcí rodinní příslušníci a partneři Norů žijící na území mimo Evropu.

Reklama

Doporučované