Hlavní obsah

Venezuelu řídí kubánští poradci, tvrdí bývalý venezuelský ministr

Svět bez obalu: Venezuela.

 

Reklama

Další vydání pořadu Svět bez obalu, tentokrát o Venezuele.

Článek

Venezuela prožívá jednu z největších krizí ve své historii. Jihoamerickým státem otřásají v posledních měsících masové protesty. Více než 60 lidí během střetů demonstrantů s bezpečnostními složkami zemřelo. Podle některých údajů je ale už mrtvých okolo 140 a zraněných jsou tisíce.

„Demonstrace jsou obrovské. Konají se téměř každý den už čtyři měsíce,“ říká bývalý venezuelský ministr Ricardo Hausmann v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu. „Tisíce lidí bylo během nich uvězněno, 15 tisíc zraněno. Patnáct starostů měst je ve vězení. I guvernéři byli zatčeni. Jiným bylo zakázáno působit v politice. Takže zde probíhají masivní represe a porušují se lidská práva,” tvrdí bývalý ministr.

Příčinou je podle něj kombinace ekonomického programu inspirovaného komunistickou ideologií, kolapsu cen ropy a ztráty přístupu na kapitálové trhy. „Vláda například vyvlastnila 3,4 milionu hektarů půdy. Zestátnila několik tisíc firem. A když to bylo zestátněno, tak se všude zhroutila produktivita. Tento systém ve Venezuele ale více či méně fungoval, protože cena ropy byla 100 dolarů za barel, a také i proto, že si díky tomu mohla Venezuela půjčovat peníze v zahraničí.“

Podívejte se nahoře ve videu na další vydání Světa bez obalu.

Reklama

Doporučované