Hlavní obsah

Venkovské prodejny živoří. Zachránit je mají krajské dotace

Foto: OÚ Těchlovice

Venkovské prodejny v Královéhradeckém kraji živoří. Kraj jim nyní nabízí dotace na provoz.

Reklama

V posledních letech živoří nebo končí svoji činnost. Venkovské prodejny, které vždy byly součástí skoro každé obce, podobně jako hospoda, nyní z vesnic postupně mizí. Královéhradecký kraj se proto rozhodl dotačně podpořit jejich provozovatele. Pro řadu obyvatel malých obcí, především pro seniory, jsou malé prodejny jediným místem, kde nakoupit.

Článek

Richard Lán podniká v obchodě s potravinami už 27 let. V současnosti provozuje dvě venkovské prodejny, a to v obcích Těchlovice a Bříza na Hradecku. Má jednoho zaměstnance a dle svých slov si roky nevzal dovolenou, neboť řada tamních seniorů je na prodejnách závislá a na další zaměstnance nejsou peníze. Stejně tak na případné opravy a vylepšení stávajících obchodů.

Situace provozovatelů venkovských prodejen potravin je špatná v celém regionu. Pomoct by jim nově měl dotační program, ve kterém Královéhradecký kraj připravil jeden milion korun právě na podporu a udržení obchodů v malých obcích.

Finanční prostředky nezíská prodejna, nýbrž obec. Ta sama rozhodne, jak s nimi naloží. „Menší obce se stovkami obyvatel jsou na tom z ekonomického hlediska příliš špatně, než aby dokázaly záplatovat případné ztráty prodejen ze svých zdrojů,“ vysvětluje jeden z důvodů pro zřízení dotačního programu hejtman královehradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Jednou z podmínek pro získání dotace je, aby v dané obci prodejna už byla, případně bylo v plánu její zřízení. „Konečně k tomuto kroku kraj přistoupil. Udržet obchod je stále těžší, musíme konkurovat velkým řetězcům co se týče sortimentu, cen i platů. Udržujeme se jen tak tak a když je třeba něco opravit nebo nakoupit techniku, musí se zapojit obec. Přitom máme dlouholeté zákazníky, kteří se do města téměř nedostanou,“ popisuje situaci obchodník Richard Lán.

Záměr podporuje i těchlovická starostka Naděžda Švadlenková. Její obec má 343 obyvatel. „Jedná se o správný krok, situace s prodejnami na venkově vypadá kriticky. Obchod je přitom pro život ve vesnici stěžejní. Třetina našich obyvatel jsou senioři, z nichž mnozí mají problémy s pohybem. Kde by nakupovali, kdyby prodejna zanikla?“ ptá se starostka.

O nezbytnosti obchodu na venkově je přesvědčená i Pavla Pěniková, prodavačka v tamní prodejně. „Někteří naši zákazníci mají problémy dojít vůbec sem, natož do Hradce, kam o víkendu jezdí autobus třikrát denně. Příbuzné nemají, nebo žijí daleko. Mnohdy musím dokonce zákazníkovi nákup přinést až do domu. Vůbec si nedovedu představit, co by ti lidé dělali, kdyby tu obchod nebyl. Podpora ze strany kraje se hodí. V létě sice vyžijeme, v zimě je to ale horší,“ říká Pěniková.

Reklama

Doporučované