Hlavní obsah

Verdikt v kauze George Floyda, která otřásla USA, vítaly v ulicích davy

Foto: Profimedia.cz

Přítelkyně George Floyda Courtney Rossová před soudní budovou po vyslechnutí rozsudku.

Reklama

Expolicista Derek Chauvin byl v úterý shledán vinným z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Obavy, že se ulice amerických měst promění v bojové pole, se tak nepotvrdily. Lidé v nich naopak rozsudek oslavovali.

Článek

Úterní čtení rozsudku sledovaly miliony lidí v přímém přenosu. Krátce poté, co soudce přečetl verdikt poroty, propukly v mnoha americkým městech oslavy. Účastníci vzpomínkové akce na minneapoliské křižovatce, kde Floyd zemřel, začali jásat. Řidiči troubili a cestující stáhli okénka a mávali transparenty.

Předtím se přitom lidé, komunity i starostové jednotlivých měst včetně New Yorku připravovali na možné nepokoje, jichž se v případě neodsouzení Chauvina obávali. Jen soudní budova připomínala pevnost, kterou hlídala vojenská auta a tři tisíce členů Národní gardy.

Americký prezident Joe Biden dnes označil verdikt poroty nad bývalým minneapoliským policistou Derekem Chauvinem za velký krok kupředu. Doplnil však, že podobné rozsudky v zemi, která se potýká se systémovým rasismem, přicházejí jen velmi zřídka. Informovala o tom agentura Reuters.

„Může to být obrovský krok kupředu v pochodu za spravedlnost v Americe,“ reagoval Biden na verdikt poroty. Floydovu smrt označil za vraždu za bílého dne, která celému světu odkryla systémový rasismus. „To ale nestačí. Nemůžeme skončit tady. Zajistíme opravdovou změnu a reformu. Můžeme a musíme dělat víc, abychom snížili pravděpodobnost, že se takové tragédie budou kdy opakovat,“ řekl.

Později se připojily i ohlasy politiků a dalších známých osobností. Verdikt uvítali například britský premiér Boris Johnson, bývalý americký prezident Barack Obama, někdejší kandidátka na americkou prezidentku a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová či moderátorka Oprah Winfreyová.

Bratr oběti Philonise Floyd po zveřejnění finálního verdiktu uvedl, že „spravedlnost pro Floyda znamená spravedlnost pro všechny“. S tím se shodují i další aktivisté. Aktivistka Erika Atsonová uvedla pro BBC, že je s verdiktem spokojená. Dodává nicméně, že jejich práce nekončí a je třeba jednat i v dalších kauzách, kdy došlo podle ní k nepřiměřenému kroku policie vůči Afroameričanům a které skončily zabitím.

Naopak s finálním verdiktem nesouhlasí například Jerry Obiego, jenž pracuje v organizaci starající se o americké veterány a který byl v 90. letech Chauvinův nadřízený v armádě. Chauvina popisuje jako „tichého muže“. Podle něj porota zašla moc daleko, když ho uznala vinným ve všech třech bodech obžaloby, a ne pouze ze zabití. Dodává, že se určitě cítila pod tlakem a jednala při rozhodování ve strachu, řekl pro BBC.

Experti na právo předpokládají, že tlak na policii bude růst, četnější budou i vyšetřování a možná soudní jednání v případě kontroverzních zákroků policie. „Ukazuje to, že policie není nad zákonem,“ říká právník z Minneapolisu Jack Rice pro BBC. Dodává také, že verdikt bude mít jistě vliv i na další případy a chování policistů na ulici.

+10

Porota v úterý shledala Chauvina, který je běloch, vinným z loňské vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Verdikt vinen přitom zazněl ve všech třech bodech obžaloby. Výše trestu zatím oznámena nebyla a Chauvin zůstává ve vazbě.

Podle Star Tribune zemřelo při střetu s policií od roku 2000 více než 50 Afroameričanů. Jedním z posledních případů bylo zabití Daunteho Wrighta bílou policistkou Kimberly Potterovou, která si pravděpodobně spletla taser s pistolí. Potterová čelí obvinění ze zabití.

Reklama

Doporučované