Hlavní obsah

Veřejné slyšení začalo. Amerika s napětím sleduje, co vyplave na prezidenta

Americký prezident Donald Trump. Začalo veřejné slyšení, které se může dostat do učebnic.

Reklama

Sněmovna reprezentantů ve středu zahájila sérii veřejných slyšení k ukrajinské kauze amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výsledkem může být i podání ústavní žaloby na hlavu státu.

Článek

Bezesporu jde o zlomové okamžiky politické kariéry Donalda Trumpa. V Kongresu USA začali vysoce postavení úředníci Trumpovy administrativy vypovídat k příběhu, který se jednou může dostat do učebnic.

Začalo veřejné vyšetřování Trumpovy ukrajinské anabáze. Soustředí se na telefonický hovor, který měl prezident USA vést se svým ukrajinským protějškem na konci července. Volodymyra Zelenského se opakovaně snažil dotlačit k tomu, aby se pustil do vyšetřování aktivit někdejšího viceprezidenta Joea Bidena. Tedy muže, který se mu dost možná příští rok postaví v prezidentském klání.

Bidenův syn měl na Ukrajině problémy se zákony a podle Trumpa se Biden starší před třemi roky na Ukrajině angažoval v juniorův prospěch. Teď měl Trump po Zelenském chtít špínu vytáhnout, jinak prý zastaví americkou vojenskou pomoc. Ta je pro zemi, která čelí soustavné ruské agresi, zásadní.

O co přesně šlo, jsme popisovali na stránkách Seznam Zpráv opakovaně, shrnutí nabízíme na odkazech níže. BBC to ve svém komentáři shrnula stručně: Trump se víc staral o Bidena než o osud Ukrajiny.

Na celý případ se přišlo díky whistleblowerovi, který přepisy rozhovorů vynesl. Teď přišli na řadu svědci, kteří mohou říci, jak to s kauzou Ukrajina přesně bylo. Sám Donald Trump jakákoliv nařčení popírá a mluví o honu na čarodějnice.

Slyšení přenášely americké celostátní televize, bylo ho možné sledovat i na sociálních sítích. Podle agentury Reuters sledovaly slyšení desítky milionů Američanů. V Kongresu byly davy novinářů.

Jako první vypovídali americký chargé d'affaires v Kyjevě William Taylor a náměstek ministra zahraničí George Kent.

Taylor vyjádřil znepokojení z očividné snahy prezidenta a jeho spolupracovníků přinutit Ukrajinu k otevření kauzy Bidenova syna. Trump si od toho podle něj sliboval politický kredit.

Ve svém svědectví se Taylor odvolal na jednoho ze svých podřízených, který měl v červenci naslouchat rozhovoru Donalda Trumpa a jeho spojence Gordona Sondlanda, bývalého sponzora jeho kampaně a stálého zástupce USA při EU. Ten prý Trumpovi potvrdil, že je Ukrajina při vyšetřování Bidena ochotná spolupracovat. Uvedl také, že Trumpovi a jeho advokátovi Rudymu Giulianimu jde údajně víc o Bidenovy prohřešky než o Ukrajinu. „Co si víc zasluhuje impeachment než toto?“ zeptal se řečnicky předseda výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff.

Co na plénu zaznělo?

Taylor i Kent shodně prohlásili, že Trumpův krok zadržet vyplácení vojenské pomoci Ukrajině, který nekonzultoval s Kongresem, byl nástrojem nátlaku.

„Nevěřím, že by Spojené státy měly žádat cizí země, aby se zapojily do selektivního, politicky motivovaného vyšetřování nebo postihu lidí, kteří se nelíbí lidem u moci (v USA). Takové akce podkopávají vládu práva v jakékoli zemi,“ uvedl Kent.

Kent dále kritizoval Trumpova advokáta Giulianiho, který měl podle demokratů prosazovat neoficiální politiku Bílého domu vůči Ukrajině, která by byla paralelní s tou oficiální. Proti Marii Jovanovičové, bývalé velvyslankyni v Kyjevě, která se podobnému postupu bránila a Trump ji následně odvolal, měl Giuliani rozpoutat „kampaň plnou lží“.

Donald Trump dnes oznámil, že přenos nesledoval, protože na to nemá čas. Bílý dům ale zveřejnil propagační video, ve kterém americký prezident označil současnou situaci za největší podvod v amerických dějinách. Na Twitteru označil impeachment za politický obušek, který demokraté používají proti jeho osobě.

V následujících dnech jsou v plánu další slyšení. Měla by vystoupit i Jovanovičová. Příští týden vystoupí dalších osm vysokých vládních úředníků a politiků.

Reklama

Související témata:

Doporučované