Hlavní obsah

Veřejnou dopravu v Praze a středních Čechách bude řídit jedna organizace

Foto: PID

Ilustrační foto.

Reklama

Veřejnou dopravu v Praze a ve středních Čechách by měl v budoucnu řídit jeden organizátor místo nynějších dvou. Na sloučení organizací Ropid a Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) se dohodli zástupci kraje a Prahy.

Článek

„Se sloučením do jednoho subjektu vlastněného Prahou i krajem se počítá do roku 2024,“ řekl krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Jednotný systém dopravy umožňuje cestování na stejný tarif v centru metropole i za jejími hranicemi a vzájemnou návaznost spojů. „Jsme dnes v situaci, kdy máme integrovanou dopravu, ale máme ji řízenou dvěma organizátory, což nedává valného smyslu jak z pohledu organizačního, tak finančního. Takže jsme se dohodli předběžně i s kolegy z Prahy, že bychom obě organizace sloučili do organizace jedné, která by sloužila jak pro Prahu, tak pro Středočeský kraj,“ uvedl Borecký.

Nová organizace převezme práva a závazky Ropidu a IDSK, její právní formou by mohla být akciová společnost. Zřízení společného organizátora dopravy ale musejí nejdříve projednat radní Prahy i kraje.

Borecký upozornil na to, že kraji dramaticky vzrostly náklady na veřejnou dopravu z 2,15 miliardy korun v roce 2017 na 3,7 miliardy Kč v roce 2021 při současném poklesu příjmů. Hejtmanství se podle něj podařilo udržet veřejnou dopravu v provozu, nastartovat spolupráci s Prahou a dokončit integraci v metropolitní oblasti. To se podle radního neobešlo bez nepopulárních opatření, jako bylo zdražení jízdného nebo nyní rušení a omezení provozu na některých lokálních tratích. Tento krok kraje vyvolal hlasitou kritiku, lidé kvůli tomu podepisovali protestní petici.

„Ta opatření byla nezbytná, ale podařilo se nám stoupající křivku zastavit a udržet v chodu systém veřejné dopravy. Myslím, že to nejhorší je za námi,“ dodal Borecký. Mezi nejbližšími prioritami jmenoval finanční stabilizaci systému, zavedení standardů dopravní obslužnosti a dokončení integrace veřejné dopravy na území kraje. Připomněl, že hejtmanství musí také připravit soutěže na nové autobusové dopravce od roku 2024 a na železnici od roku 2029. Do roku 2024 chce kromě sloučení organizátorů dopravy postavit první záchytná parkoviště, vybudovat alespoň 100 kilometrů cyklostezek a spustit nové digitální služby, jako doprava na zavolání, případně autobus na zavolání, které budou využívány například v okrajových oblastech.

„Autobusy budou mít formálně standardizované jízdní řády, ale budou na svoje okruhy vyjíždět jen v případě, že si je cestující objedná dopředu,“ uvedl Borecký. Podle něj je bude možné objednat přes aplikaci v mobilu i telefonicky, podobný systém už testuje Plzeňský nebo Liberecký kraj.

Kraj řeší také možnost, že by do řídce osídlených oblastí nevyjížděl autobus, ale mikrobus, dodávka nebo taxi. Zařazení taxislužby do systému je ale problematické legislativně, hejtmanství o tom ještě jedná s ministerstvem dopravy.

Reklama

Doporučované