Hlavní obsah

Veterináři objevili více než tunu polského kuřecího se salmonelou

Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo.

Článek

Ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska našli veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo. Část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.

„Dnes už ve firmě nejsme, takže se k situaci nemůžeme vyjádřit. Podrobnosti poskytneme já nebo majitel v pátek,“ řekl ČTK obchodní ředitel lounské společnosti Lukáš Vopršel.

„Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky,“ dodal mluvčí veterinární správy. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

České úřady se v poslední době zabývaly problémy s polským hovězím masem, kde se našla salmonelóza. Od čtvrtka kvůli tomu platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích.

Evropská komise však nařídila Česku přestat do konce týdne s mimořádnými kontrolami polského hovězího, protože nejsou přiměřené riziku výskytu salmonely.

„Ministerstvo zemědělství dopis Evropské komise obdrželo. Pokud Polsko přijme vhodná legislativní opatření, která zabrání pochybení, jako je nelegální porážka nebo kontaminované maso, jsme připraveni mimořádné kontroly zrušit. Polská strana avizovala, že opatření přijme do konce března, poté by se dle dohody měli s funkčností opatření v Polsku seznámit naši inspektoři. Prioritou je pro nás ochrana našich spotřebitelů. S ohledem na současnou situaci považujeme kontrolu zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska za nezbytnou,“ uvedlo k tomu české ministerstvo zemědělství pro Seznam.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Oproti hovězímu je ale jejich výskyt v drůbežím mase mnohem častější. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Reklama

Doporučované