Hlavní obsah

V Česku je další polské hovězí se salmonelou. Tentokrát ho je více než tuna

Maso putovalo do Zlínského, Jihočeského a Jihomoravského kraje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Převážná část zásilky hovězí se dostala až k lidem. Ve skladě se podařilo se zachytit 180 kilogramů.

Článek

Veterinární správa varuje před další várkou hovězího z Polska, které obsahuje bakterie salmonely. Hovězí o celkové váze 1164 kilogramů pochází ze stejných jatek jako zásilka masa z minulého týdne, ve které se našla salmonela.

Tentokrát problematické maso směřovalo do města Řitka v okrese Praha-západ. Odtud podle Státní veterinární správy maso do Jihočeského a Zlínského kraje.

„Zhruba 560 kilogramů hovězí se prodalo v řeznictví v Lomnici nad Lužnicí koncovým zákazníkům,“ řekl Seznamu Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy.

Druhá část masa putovala do skladu ve Zlínském kraji. Tam se podařilo zachytit zhruba 180 kilogramů. Dalších 370 kilogramů se částečně prodalo v řeznictví v Napajedlech a v restauraci v Kroměříži. Zatím neurčité množství hovězího putovalo ze zlínského skladu tako do Jihomoravského kraje.

Celá zásilka do Česka dorazila 13. února, tedy jen o den později než 700 kilogramů problematického hovězího, které se dohledávalo minulý týden.

Podle Státní veterinární správy se na aktuálních bezmála 1200 kilogramů hovězího přišlo při došetřování právě předchozí zásilky přímo u výrobce. Polská strana tak objevila, že na naše území putovalo podezřelé hovězí, ještě o den později.

Mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová potvrdila, že její úřad ohledně masa s veterináři komunikuje. Zatím nemají nahlášený žádný případ salmonelózy.

Jde v posledních týdnech už o třetí problematickou zásilku hovězího masa. Minulý týden se na českém trhu objevilo zhruba 700 kilogramů hovězího z Polska, kde čeští veterináři objevili bakterii salmonely. Větší část masa se podařilo zadržet, okolo 110 kilogramů se ale zkonzumovalo. Jedlo se přitom i ve školách nebo Kroměřížské nemocnici.

Prvního února na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman oznámil, že do České republiky zamířilo i maso z jatek, kde se přes noc zpracovával nemocný dobytek. Část mase se zkonzumovala dříve, než se stihly udělat nutné testy. U zachyceného hovězího se ale nepotvrdilo podezření na antibiotika a ani na salmonelu.

Reklama

Doporučované