Hlavní obsah

Veterinární smír s Polskem se nekonal. Dvanáct dovozců je pod zvláštním dohledem

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Podnikatel od Opavy přemýšlí, že skončí kvůli drůbežímu masu se salmonelou.

Reklama

Veterináři u nich našli maso obsahující salmonelu, musí proto nyní sami u drůbežího dokládat, že je nezávadné.

Článek

Za poslední měsíc se do Česka podle veterinární správy dovezlo z Polska 16 tun drůbežího masa, které obsahovalo salmonelu.

Dvanáct dovozců kvůli tomu spadlo do speciálního režimu takzvaného individuálního veterinárního opatření. To navazuje na březnové plošné kontroly masa z Polska a má podobné dopady, tentokrát pouze na jednotlivce. Dovozci musí drůbeží maso do odvolání testovat v laboratořích.

Jeden z nich, majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar, uvedl, že kvůli opatřením nejspíš bude muset skončit.

„Nic jiného mi nezbývá, nemám takové sklady, abych mohl čekat na výsledky testů,“ řekl Seznamu.

Řezník z Ludgeřic říká, že rychlé laboratorní testy, které jsou hotovy do druhého dne, jsou pro něj příliš drahé. Levnější podle něho zase trvají tři dny – a to už je maso neprodejné. Se svým právním zástupcem se chce proti nařízení bránit.

Podle Petra Majera ze Státní veterinární správy se ale na laboratorních testech může domluvit s polskými dodavateli.

„Z našeho pohledu je zásadní, aby se jednalo o akreditovanou laboratoř. Není podmínkou, že musí jít o laboratoř se sídlem na území České republiky,“ říká Majer.

„To mi nikdo neřekl,“ reaguje na informaci řezník.

Podle něj ale už i drůbeží maso, které ho dostalo do problémů, protože u něj čeští veterináři našli salmonelu, bylo laboratorně prověřené v Polsku.

Podnikatelé jsou navíc v nejistotě, kdy na ně uvalené takzvané individuální veterinární opatření skončí. Jasná lhůta totiž není.

Mezi dvanácti dovozci jsou velké firmy, jako například řetězec Albert nebo dodavatel Made Group, až po řezníky z Plzně, z Opavy nebo z Tanvaldu. Pro větší podniky přitom nový režim nepředstavuje větší komplikace.

„Na nás to takový dopad nemá,“ zhodnocuje Jiří Mareček, mluvčí Albertu.

Řetězec totiž přestal odebírat drůbeží jak od konkrétního dodavatele, tak i plošně z Polska. Tím, že přestal odebírat z Polska, nemusí také dokládat laboratorní testy. Povinnost testovat drůbež se totiž váže jen k zemi, odkud se dovezlo maso se salmonelou.

Reklama

Doporučované