Hlavní obsah

Větrná bouře Mortimer je tu. Láme první stromy, tisíce lidí jsou bez proudu

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem.

Reklama

aktualizováno •

Od ranních hodin se se silným větrem potýkají hasiči téměř po celé republice. Kvůli následkům silného větru se v pondělí ráno v Česku ocitlo bez dodávek elektřiny přes 20 000 domácností.

Článek

„Od 6. hodiny se s popadanými stromy doslova roztrhl pytel,” napsal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje na Twitter. Operační středisko za hodinu přijalo celkem 21 událostí.

Ve všech případech se podle hasičů jedná o popadané stromy. Nejhorší je podle nich situace na Příbramsku a Praze-východ.

V centru Prahy zasahovali před šestou také pražští hasiči. „V ulici Lohniského v Praze 5 jsme zasahovali od 5:45 u pádu stromu na dvě zaparkovaná auta,” napsali pražští hasiči na sociální sítě.

K prvním případům vyrazili také hasiči z Pardubicka. „Hydrometeorologové varují před silným větrem, ten bude zesilovat. Buďte na sebe opatrní,” varovali pardubičtí hasiči.

Tisíce lidí bez elektřiny

ČEZ ráno k šesté hodině evidoval 15 poruch na vedení vysokého napětí, o hodinu a půl později už jich bylo 26. Ve středních Čechách je momentálně bez proudu 15 000 odběrných míst, nejhorší situace je na Kolínsku, Benešovsku, Kutnohorsku, Praze-východ a Praze-západ.

Na západě Čech je bez dodávek elektřiny 7 000 odběrných míst, a to především na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku. V ostatních krajích je zatím klid.

Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že společnost kvůli výstraze meteorologů v noci navýšila počty pracovníků, a to jak v call centru a dispečinku, tak v terénu.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu.

Tlakovou níži Mortimer, která se k nám přesouvá ze Skandinávie, doprovází silný vítr. V Česku momentálně fouká rychlostí kolem 75 kilometrů za hodinu, na horách až 100 kilometrů. Očekává se, že vítr ještě zesílí.

Český hydrometeorologický ústav vydal na téměř celém území Česka výstrahu proti silnému větru na úrovni vysokého stupně nebezpečí. Trvat má až do večerních hodin.

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Je možné přerušení elektrického vedení,“ varoval ČHMÚ. Meteorologové doporučují omezit cesty autem a na horách nevycházet na túry.

Vítr začal zesilovat v noci na pondělí. V noci se přehnal přes části Německa, kde vyvracel stromy, lámal větve a přinesl silné deště. Strom, který spadl na trolejové vedení, částečně ochromil vlakové spojení mezi Brémami a Hannoverem, informovala dnes ráno agentura DPA. O větších škodách či zraněních zatím informace nejsou, hasiči ale například museli z pastvin v záchranném člunu evakuovat ovce.

Reklama

Doporučované