Hlavní obsah

Větrný Jeníkov je na černé listině. Vrací se do éry, kdy vrcholila epidemie

Foto: Unsplash

Roušky, rozestupy, omezené fungování pošty i zdravotního střediska. Větrný Jeníkov se vrátil v čase o tři měsíce zpět.

Reklama

Do éry, kdy vrcholila epidemie koronaviru, se vrací Větrný Jeníkov. Obec žije stylem, který platil za nouzového stavu. „Jsme navíc na černé listině, někteří zaměstnavatelé odmítají pracovníky z Jeníkova,“ posteskla si starostka.

Článek

Testování se ve Větrném Jeníkově, obci s 630 obyvateli, rozeběhlo poté, co se tady 3. července objevil vůbec první případ nákazy. „Výsledky jsou, mírně řečeno, špatné. Proto jsme nyní rozjeli dohledávání kontaktů nakažených a také další kolo testování. Výsledky budou ve čtvrtek a v pátek,“ řekl ve středu Seznam Zprávám Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

Hygienici testovali 30 lidí, 19 z nich bylo z obce, další byli ti, kteří se s prvním nemocným setkali v nemocniční čekárně. Nákaza se ale potvrdila jen u obyvatel obce. Zatím je tedy ve Větrném Jeníkově 14 potvrzených případů.

V karanténě je i starostka Martina Lisová. „Atmosféra v obci? Kdo může, je doma a nikam raději nechodí,“ popsala pro Seznam Zprávy. Zavřené jsou zmrzlinárna, pekárna, hostinec U Draka, ubytovací zařízení, knihovna, radnice. Zrušené jsou fotbalové tréninky. Do prodejen s potravinami mohou najednou pouze dva zákazníci. „Řešili jsme fungování zdravotního střediska. Zubařka ordinovat nebude, ostatní lékaři budou přijímat pouze předem objednané pacienty. Jde tedy vlastně o režim, který fungoval za nouzového stavu,“ objasnila starostka.

Strach zaměstnavatelů

Také podle hygienika Kose teď bude Větrný Jeníkov minimálně dva až tři týdny fungovat jako v době, kdy v Česku vrcholila epidemie koronaviru. Do karantény zatím městys nemusí. A pokud se situace zásadně nevyhrotí, ani muset nebude. Kromě používání roušek a dodržování rozestupů v obchodech s potravinami, které zůstanou otevřené, ale musí v obci dodržovat i další opatření. „Například zásobování musí začít fungovat jinak. Vůz přiveze zboží do obce, ale řidič je nechá na rampě a odjede. Až poté si je převezme prodejna, aby nedošlo ke kontaktu,“ vysvětlil Kos. Všude podle něj musí být k dispozici dezinfekce.

Starostka obce Martina Lisová hned poté, co se ve Větrném Jeníkově objevil první případ, vyzvala obyvatele, aby opět začali nosit roušky. „Což nyní samozřejmě platí dál. Co mě mrzí, je to, že se Větrný Jeníkov trochu ocitl na černé listině. Mám informace, že někteří zaměstnavatelé z okolí odmítají pracovníky, kteří bydlí v Jeníkově. Věřím ale, že se situace uklidní,“ dodala.

Reklama

Doporučované