Hlavní obsah

Ve věžáku v Londýně bylo 500 lidí, když vypukl požár. Mrtvých je zatím 12

Londýnský požár má už 12 obětí.

 

Reklama

Devastující požár ve 24patrovém domě v Londýně nepřežilo nejméně dvanáct lidí, počet obětí ale zřejmě ještě poroste.

Článek

Počet obětí požáru výškového obytného domu na západě Londýna vzrostl na 12. Na podvečerní tiskové konferenci to uvedli zástupci policie. Další lidé se stále pohřešují a úřady očekávají, že počet mrtvých ještě stoupne.

„Bohužel nepředpokládám, že by byli uvnitř ještě nějací živí lidé," řekl novinářům Stuart Cundy z londýnské policie, podle něhož budou ve stále hořícím domě nalezeni spíše lidé, které oheň zahubil. Počet pohřešovaných se nyní nedá přesně stanovit, dodal Cundy.

Londýnské záchranné složky informovaly, že bylo do šesti nemocnic v britské metropoli převezeno celkem 68 lidí, z nichž 18 je nyní v kritickém stavu. Hasiči předpokládají, že budou s ohněm bojovat celou noc. O možné příčině požáru domu s více než 20 patry, který vypukl v noci na dnešek, nechtěli zástupci úřadů spekulovat s tím, že bude předmětem podrobnějšího vyšetřování.

V současnosti je podle policie hlavní starostí lokalizovat všechny pohřešované a prohledat celý dům, v němž se podle médií mohlo nalézat přes 500 lidí. „Bude to dlouhá akce... Nejen pro dnešek či pro nadcházející noc," poznamenal Cundy.

Vzhledem k rozsahu požáru podle mluvčí hasičů může trvat ještě několik dní, než budou známy všechny oběti.

Podívejte se na několikahodinový záznam z hašení domu:

Požár v Londýně.Video: Seznam.cz

Požár 24podlažní budovy si podle aktuální bilance vyžádal nejméně 12 mrtvých a více než 70 zraněných. Menší zranění utrpěla také řada hasičů.

Britská premiérka Theresa Mayová je podle prohlášení jejího úřadu „hluboce zarmoucena tragickou ztrátou životů" při požáru.

Stavební firma, která prováděla nedávnou rekonstrukci objektu, podle agentury AP ujistila, že dodržela všechny požadované kontroly, požární předpisy a bezpečnostní standardy. Nicméně podle britských médií k rychlému rozšíření požáru přispělo například hořlavé obložení domu.

Hořet začalo po půlnoci ve spodní části objektu Grenfell Tower, ale plameny velmi rychle zachvátily celou budovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované