Hlavní obsah

Vězení pro exprezidenta da Silvu vyhnalo Brazilce do ulic. Jedni slavili, druzí protestovali

Odpůrci i příznivci odsouzeného experzidenta da Silvy vyšli do ulicVideo: AP

 

Reklama

Exprezidentovi příznivci poukazují na to, že od nástupu nové politické reprezentace, která po da Silvovi přišla, je Brazílie v krizi.

Článek

Bývalý brazilský prezident Lula da Silva si vyslechl trest 9,5 roku vězení za korupci a praní špinavých peněz. Da Silva nicméně obvinění odmítá a tvrdí, že proces je politicky motivovaný. Proti rozsudku se odvolal, podle španělské verze serveru BBC proto zatím nepůjde do vězení, dokud neskončí odvolací proces.

Odsouzení exprezidenta už nicméně v brazilských ulicích oslavily stovky lidí. Kromě transparentů někteří lidé nesli i malé nafukovací figuríny da Silvy ve vězeňském mundúru.

Do ulic ale vyrazili i příznivci bývalé hlavy státu, skrze transparenty posílali do vězení současného prezidenta země Temera, který také čelí obvinění z korupce. Da Silvovi podporovatelé poukazují například na to, že s novými politiky v čele se Brazílie dostala do ekonomické krize, ačkoliv měla potenciál růst.

Favorit odsouzený jako první za korupci

Lula da Silva, který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011 a stále patří k nejpopulárnějším politikům v zemi, byl odsouzen v souvislosti s největší korupční kauzou v historii země. Týká se rozsáhlého úplatkářského systému kolem státní firmy Petrobras. Její šéf Léo Pinheiro byl už v kauze kolem společnosti odsouzen k 16 letům vězení.

Da Silva už dříve označil svůj proces za hon na čarodějnice. Odsouzen za korupci byl jako první brazilský prezident. Pokud nebude pravomocně odsouzen, může opět kandidovat i na prezidenta ve volbách na podzim 2018. Podle posledních průzkumů je zatím jejich favoritem.

Exprezident byl obžalován loni v září. Prokuratura v Sao Paulu ho navrhla obžalovat již loni v březnu. Krátce nato ale tehdejší prezidentka Dilma Rousseffová jmenovala da Silvu šéfem svého kabinetu, což mnozí vykládali tak, že ho chce zachránit před soudy. Rousseffová byla ale posléze z nejvyššího úřadu odvolána a da Silva přišel o místo ve vládě.

Reklama

Související témata:

Doporučované