Hlavní obsah

Vězeňská služba posoudila zdraví lobbisty Janouška. Ani ho neviděla

Foto: Seznam Zprávy

Úředně vážně nemocný Roman Janoušek vyrazil s přáteli do lyžařské oblasti rakouských Alp.

Reklama

Vězeňská služba měla zpracovat posudek na aktuální zdravotní stav Romana Janouška, aniž by ho viděla. Soudu navrhla, aby jeho zdraví posoudil ještě někdo další.

Článek

Na konci dubna vyprší odsouzenému Romanu Janouškovi doba, po niž měl přerušen trest vězení za dopravní nehodu.

Podnikatel a lobbista, jehož vliv souvisel zejména s érou primátora Pavla Béma na pražském magistrátu, si má za mřížemi odpykat 4,5 roku za úmyslné sražení ženy autem a za řízení pod vlivem návykové látky. Zatím pobyl ve vězení jen zhruba rok a čtvrt, vězení opustil v březnu před pěti lety a od té doby má trest přerušen – soud uznal Janouškem deklarované vážné zdravotní důvody.

Podle lékařských posudků, které odsouzený předložil, má Janoušek v hlavě implantát a jeho advokáti tvrdí, že musí chodit o francouzské holi.

Teď se Janouškův zdravotní stav kvůli nachylující se době přerušení trestu posuzuje znovu.

Vězeňská služba dostala zprávy od Janouškových lékařů. Odsouzeného osobně pracovníci Vězeňské služby neviděli, a tak v uplynulých dnech byl sepsán posudek jenom na základě lékařských zpráv.

K tomuto dokumentu bude soud přihlížet, až bude rozhodovat, zda Janouškovi přerušení trestu opět prodlouží.

„Vězeňská služba ČR posudek na zdravotní stav pana Romana Janouška do Brna už odeslala,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. „Ale vzhledem k tomu, že se jedná o neveřejnou komunikaci mezi Zdravotnickou službou Vězeňské služby ČR a Krajským soudem v Brně, obsah zprávy znát ani nemohu, tudíž jej nemám jak okomentovat,“ doplnila.

K tomu, co napsali pracovníci Vězeňské služby, se nechce vyjadřovat ani soud, ani Janouškův advokát Lukáš Trojan a stejný postoj má i brněnský krajský soud, který bude případ řešit.

„Obsah listin ve spise nemohu komentovat,“ napsala Seznam Zprávám jeho mluvčí Klára Belkovová.

Seznam Zprávy však od zjistily od zdrojů, které jsou s Janouškovým případem obeznámeny, že pracovníci Vězeňské služby doporučili soudu, aby zdravotní stav odsouzeného prověřil ještě někdo další.

Důvodem je právě to, že Vězeňská služba neměla možnost Janouška prohlédnout osobně.

Seznam Zprávy letos v únoru publikovaly fotografie, které Janouška zachycují při pobytu v rakouských Alpách. Jsou z období předloňského silvestra.

Úřady přitom již v roce 2019 měly zjevně pochybnosti, do jaké míry je přerušení Janouškova trestu důvodné. Když ho tehdy v létě sledovala policie, tak například zjistila, že jezdí na kole v době, kdy teploty dosahovaly ke třiceti stupňům Celsia.

Případem Janoušek se zabývá i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za hnutí ANO). Dostal se k ní poté, co ji interpeloval poslanec Marián Jurečka (KDU-ČSL) v reakci na zmíněné snímky z Alp zveřejněné Seznam Zprávami.

Ministryně Benešová se poté obrátila na vedení brněnského krajského soudu a pak i na ředitele Vězeňské služby s dotazy, zda lze Janouškovi při výkonu trestu zajistit dostatečnou lékařskou péči.

Reklama

Doporučované