Hlavní obsah

Víc než pět milionů korun. O tolik mohla být předražená oprava přehrady u prezidentského zámku v Lánech

Vyšetřování ovliňování zakázek v Lánské oboře pokračuje.Video: Zuzana Černá, Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie pokročila v šetření oprav vodní nádrže Klíčava. Získala znalecký posudek z oboru ekonomiky a rozpočtování ve stavebnictví, který ukazuje na manipulování veřejné zakázky na tyto práce. Prospěch, který z toho měl někdo získat, je přes pět milionů korun. Obviněný je už druhým rokem šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Ten vše odmítá a odvolává se na jiný posudek.

Článek

V Lánské oboře se měly zpevňovat břehy vodní nádrže Klíčava, a to za více než 231 milionů korun. Nakonec k tomu ani nedošlo. Hradní kancléř Vratislav Mynář, pod kterého Lány spadají, práce zastavil.

Trestní stíhání ale pokračuje. „Zjištěná výše prospěchu v této části trestní věci nedosahuje výše 150 milionů korun, nicméně přesahuje hranici 5 milionů korun,” napsal Seznamu dozorující státní zástupce Jiří Pražák. Kolik mohl kdo získat, je důležité pro právní kvalifikaci. Víc než pět milionů znamená pro obžalovaného riziko vyššího trestu. Ke škodě podle Pražáka nedošlo.

Šetření Klíčavy probíhalo zvlášť. Celkem jde ale o mnohem víc. Do podezření spadá také kamenolom, který v Lánské oboře vznikl. Jak napsal server iDnes.cz, za poslední roky měl stíhaný ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák prodat na 17 tisíc kubíků tamního kamene. Tolik materiálu by muselo odvážet asi dva a půl tisíce plně naložených nákladních tater.

Vyšetřování ovliňování zakázek v Lánské oboře.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Obviněný Balák se brání, kancléř Mynář se ho zastává

Balák se ale brání. Když se ho Seznam zeptal na posudek, na který se odvolává státní zástupce, odvětil, že o žádném takovém neví. „Já znám posudek, jenž si nechala vypracovat policie, ale ten zní na 11 milionů korun s tím, že se jedná o přiměřený zisk, kterého zhotovitelé nedosáhli,” napsal v SMS zprávě.

Jestli mluví o posudku, který se týká jen Klíčavy, nebo kompletního stíhání či jiné části, Balák neupřesnil. „Zkuste mě pochopit. Jsem z něčeho obviněný a novináři mají více informací k případu než já a moji advokáti,” dodal.

Foto: Zuzana Černá

Lánská obora leží nedaleko lánského zámku - už sto let sídla českých prezidentů.

Miloš Balák dál řídí Lesní správu Lány. Do funkce ho vybral hradní kanceléř Vratislav Mynář. A ten ho hájí i dnes. „Lány jsou přesným důkazem toho, jaká je mediální bublina a jak média dokážou ublížit člověka, který nic neudělal,” řekl Mynář v rozhovoru pro Seznam. Vadí mu, že vyšetřování dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství, které není místně příslušné. I on argumentuje jiným posudkem policie.

„Ten dává ve 100 % za pravdu panu Balákovi,” dodal. „Myslím si, že ta kauza musí skončit tím, že policie šetření odloží.” Interní audit fungování v Lánech podle Mynáře žádné pochybení neukázal.

Má policie nabito?

To, že policie v tuto chvíli šetří každou z větví lánského příběhu samostatně, může naznačovat, že se jí v případě Klíčavy daří lépe shromažďovat důkazy.

Jestli věc dospěje až k soudu, bude záviset na nadcházejících týdnech a měsících. Podle informací Seznamu by se ale státní zástupce mohl k vypracování obžaloby dostat zhruba v polovině tohoto roku.

Zmiňovaný znalecký posudek ukazuje na zločin (obohacení mohlo být vyšší než pět milionů korun). Obviněným, tedy Balákovi a manažerovi společnosti Energie – stavební a báňská, kterou před lety zakládal také Jaromír Jágr starší, hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované