Hlavní obsah

Víc než stoletý dub prošel omlazovací kůrou. Pamatuje i počátky říční plovárny na Radbuze

Ukázka stromolezecké péče o staré stromy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruční a motorové pily i takzvané pinohy, tedy pilky na dlouhých tyčích. To vše patří ke standardní výbavě arboristů, kteří se starají o stromy mimo les. V Plzni ošetřili i víc než sto let starý dub, jenž patří k těm nejstarším na bývalé městské plovárně. Strom napadla dřevokazná houba.

Článek

„Tento dub letní má poměrně zásadní zdravotní problémy,“ vysvětluje Václav Štojdl, vedoucí arboristického střediska Prostrom, a ukazuje na velkou dutinu vedoucí středem stromu. Táhne se od takzvané báze až k hlavnímu rozvětvení.

Původcem těchto obtíží je parazitická dřevokazná houba – sírovec žlutooranžový. Ten rozkládá dřevní vlákna, tím v podstatě vzniká ona dutina, která má zásadní vliv na statiku stromu. „Dub má samozřejmě i sníženou vitalitu. Naším úkolem je tedy odstranit nebezpečné části koruny – zlomené nebo suché větve. Všímáme si i živých kosterních větví, v nich mohou být podélné praskliny,“ říká Štojdl. Pracuje se podle něj především na „periferii“ koruny.

Cílem komentované ukázky stromolezeckého ošetření dubu bylo představit péči o starší stromy a obecně o zeleň ve městě. „Hlavním smyslem je rozšířit pohled na péči o městskou zeleň. Často se ve spojení s městskou zelení dozvídáme o nějakých kontroverzích, nejčastěji o kácení. Vedle toho ale existuje spoustu odvedené práce,“ konstatuje Václav Čubr z pořádajícího občanského sdružení ENVIC. Podle něj je pozitivních zásahů většina.

Dub, který stromolezci ošetřili, se nachází v parku u Městské plovárny Plzeň. Bývalá říční plovárna vznikla na řece Radbuze v roce 1910, při svém otevření byla dobře vybavena a stala se dokonce vzorem pro Ženský klub v Chicagu. Ve své podobě fungovala až do roku 1965. Zmíněný dub letní podle odhadu odborníků pamatuje počátky fungování plovárny.

Reklama

Související témata:

Doporučované