Hlavní obsah

Víc peněz než Češi si u nás průměrně vydělají Slováci i Rumuni. Rozdíl se postupně dál zvětšuje

Kolik si v Česku vydělají Češi, Slováci i lidé z dalších zemí.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupinou, která má v Česku nejlepší průměrné výplaty, jsou Slováci pracující ve státní sféře. Vděčí za to zejména velkému počtu lékařů.

Článek

Zatímco průměrná hrubá měsíční mzda Čecha pracujícího v Česku pro soukromou firmu je 30 636 korun, u zaměstnanců se slovenskou státní příslušností to je 37 400. Více než Češi v Česku berou i Rumuni - konkrétně v průměru 33 996 korun.

Stejně dopadne žebříček, i pokud budeme řadit výsledek dle mediánů mezd.

Mzdové rozdíly neodráží žádnou „pozitivní diskriminaci“, ale fakt, že z těchto zemí do Česka proudí kvalifikovanější pracovní síla. Roli hraje i to, že zatímco Čechů pracuje v soukromém sektoru 2,9 milionu, Slováků je jen jednašedesát tisíc a Rumunů potom jen čtyři tisícovky.

Úplně nejvyšší průměrné mzdy má v Česku skupina „ostatní“ - do ní často patří manažeři ze Západu, kteří pracují na manažerských pozicích zahraničních firem působících v tuzemsku.

Obdobně jako ve mzdové to dopadne i v platové čili státní sféře. I tam jsou skupinou s nejvyšším průměrem i mediánem Slováci. Jejich průměrný plat činil v roce 2017 více než 40 tisíc korun.

Češi pracující ve státním sektoru berou průměrně 31 917 korun měsíčně. Jejich medián - tedy střední hodnota mzdy - je potom 29 828 korun.

Data pocházejí z podrobné statistiky společnosti Trexima, na základě ze zákona povinných reportů od zaměstnavatelů. Některé profese - politici, soudci nebo státní zástupci - ale ve statistice zahrnuté nejsou. Stejně tak údaje nepostihnou ani ty, kteří pracují na černo.

Kolik berou v Česku největší skupiny cizinců a Češi a jak se jejich střední mzdy změnily oproti loňsku, stejně jako komentáře odborníka, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované