Hlavní obsah

Více lidí v Brně si za pandemie pořizuje psa či kočku

Foto: Ivan O. Straka

Pohled do psích očí v době epidemie potěší.

Reklama

Veterináři v Brně zaznamenali v posledních měsících koronavirové epidemie zvýšený počet chovatelů, kteří si poprvé pořídili domácí zvíře. Nejčastěji jde o psy a kočky.

Článek

Veterinární ordinace Borise Semana v brněnských Vinohradech zaznamenala nárůst počtu lidí, kteří si vzali domácí zvíře, asi o 10 až 15 procent proti obvyklému stavu. „Lidí chodí zhruba stejně jako obvykle, ale přibylo nových majitelů psů. Berou si je i ti, kteří říkají, že celý život psa neměli. A teď najednou mají štěňátko,“ uvedl Seman. Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami.

Mírný nárůst počtu chovatelů, kteří přicházejí s novým domácím partnerem, zaznamenal i veterinář Igor Beneš z Komína, stejně jako jeho kolega Vratislav Pitr ze Židenic. Beneš uvedl, že v poslední době pozoruje především zvýšený počet štěňat, jenže se to dá podle něj těžko vyčíslit. I Pitr uvedl, že se počet štěňat v posledních měsících u něj v ordinaci zvýšil, ale těžko podle něj říct, jestli je to kvůli covidu, nebo jde o sezonní záležitost. Také veterinář Lubomír Hošek z Jundrova uvedl, že v jeho ordinaci může jít o mírný nárůst nově příchozích chovatelů.

Veterinářka Klára Palicová z Brna-střed uvedla, že do její ordinace chodí zhruba stejný počet chovatelů, ale výrazně častěji telefonují, objednávají se či zjišťují, zda mají se zvířetem přijít. Uvedla, že také ona registruje zvýšený počet lidí, kteří si nově pořídili domácího zvíře. Oproti obvyklému stavu to odhaduje na růst zhruba o desetinu. „Často jde o kočky z útulku. Lidé jsou častěji doma a chtějí si pořídit nějakého relativně nezávislého tvora. U psů ten nárůst vidíme také, ale není tak enormní, spíše jde o ty kočky. Přitom někteří jsou úplní prvochovatelé,“ řekla Palicová.

Někteří odborníci varují, že zvířata pořízená v době koronaviru mohou být později dotyčným chovatelům až na obtíž, když tito lidé znovu začnou chodit do práce a věnovat se svým dosavadním koníčkům. Varují i před tím, že zvířata pořízená v době pandemie mohou být kvůli nedostatku kontaktu s jinými méně socializovaná.

Reklama

Související témata:

Doporučované