Hlavní obsah

Lovec bouří natočil led z Erijského jezera valící se na pobřeží. Ledová stěna ničila stromy a lampy

Ledová hradba z Erijského jezera pustošila vnitrozemí.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Víkendová bouře na pomezí USA a Kanady odvála kusy ledu z Erijského jezera na pobřeží. Sílící živel masu ledu tlačil dále do vnitrozemí, kde lední stěna pustošila domy, stromy a pouliční osvětlení.

Článek

O víkendu sužovala Kanadu a Spojené státy nad oblastí Velkých jezer silná bouře. Kvůli vichřici se daly do pohybu velké kusy ledu z Erijského jezera a doslova přetekly na souš. Ledová hradba překonala zadržovací stěnu, která chránila pobřeží, a začala pustošit oblast v blízkosti jezera.

Ontarijské úřady musely kvůli postupující ledové zdi uzavřít silniční komunikaci poblíž města Fort Erie.

Zasažen byl i takzvaný Niagarský bulvár, který kopíruje řeku Niagara na jejím kanadském pobřeží.

Svědkem události byl lovec bouří David Piano. „Masa ledu byla až dvanáct metrů vysoká,“ řekl pro americkou televizi CNN. „Vichřice kusy ledu postupně odvála asi 45 metrů daleko od břehu. Drtila stromy a pouliční lampy,“ pokračoval svědek a dodal, že „šílenější věc“ ještě neviděl.

Ledová hradba sužovala i americké město Hamburg na druhé straně jezera. Ledové kusy tam demolovaly domy na pláži. Úřady žádají obyvatele města, aby se místu, kde řádí živel, vyhnuli.

Při víkendové bouři dosahoval vítr nad Velkými jezery rychlosti až 68 kilometrů za hodinu s nárazy o rychlosti 100 kilometrů za hodinu. Bouře vyvracela stromy a odřízla od elektřiny přes půl milionu obyvatel, napsala CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované