Hlavní obsah

Video: 106 dní čekání. Loď Ever Given opustila Suezský průplav

Loď Ever Given budou při plavbě Suezským průplavem směrem ke Středozemnímu moři doprovázet dva remorkéry.Video: AP

 

Reklama

Kontejnerová loď Ever Given, jež letos několik dní blokovala Suezský průplav a narušila tím běh celosvětového obchodu, ve středu po 106 dnech opět vyplula. Její majitelé se dohodli s egyptskými úřady na mnohamilionovém odškodnění.

Článek

Správa Suezského průplavu (SCA) a zástupci majitelů lodi Ever Given dohodu podepsali ve středu brzy ráno ve městě Ismáilíja, informovala agentura Reuters.

SCA podrobnosti dohody, která lodi umožnila opustit průplav, nezveřejnila. Předseda SCA Usáma Rabí nicméně uvedl, že jednání skončila „spravedlivou dohodou“ pro obě strany. Dodal, že úřadu již byla velká část z domluveného odškodnění vyplacena, zbytek podle něj vlastník lodi společnost Shoei Kisen doplatí ještě tento měsíc.

Loď Ever Given se ve středu ráno podle webu Wall Street Journal vydala přes Velké hořké jezero, kde kotvila od 29. března, kdy byla vyproštěna. Poté se připojila k zadní části konvoje směřujícího na sever a projela kolem místa, kde SCA a zástupci lodi dohodu o odškodnění podepsali.

Podle agentury Reuters plavidlo asi za šest hodin dorazí do egyptského přístavního města Port Said na severním konci kanálu. Tam se podrobí kontrole trupu a poté odpluje do dalšího přístavu, kde konečně vyloží svůj náklad. „Kéž Bůh dá, aby dorazila v pořádku. Je to krásná věc… Jsme samozřejmě šťastní,“ řekl Reuters kapitán doprovodného plavidla.

Loď Ever Given budou při plavbě kanálem, který je jednou z nejrušnějších vodních cest na světě, směrem ke Středozemnímu moři doprovázet dva remorkéry a řídit ji budou dva zkušení kapitáni.

Ze záběrů odvysílaných egyptskou televizí je podle Reuters patrné, že kapitán s dalšími členy posádky při vstupu na palubu lodi obdrželi květiny a plaketu.

Plavidlo o délce 400 metrů a hmotnosti 220 000 tun je naloženo přibližně 18 300 kontejnery. Celková hodnota zboží na palubě se odhadem pohybuje kolem 600 až 700 milionů dolarů.

Obří plavidlo uvázlo v úzkém úseku egyptského průplavu spojujícím Středozemní a Rudé moře 23. března, i kvůli větru o rychlosti 40 uzlů a písečné bouři, která způsobila nízkou viditelnost a námořníkům znemožnila stoprocentní jistotu v navigaci.

Doprava byla kvůli zaseknuté lodi přerušena v obou směrech, celkem na uvolnění průplavu čekalo až 400 lodí. Vyproštění Ever Given trvalo šest dní, poté loď SCA na základě soudního příkazu zadržela a úřad požadoval od japonského majitele lodi Shoei Kisen odškodnění.

„Litujeme dopadů, které má zpoždění plavby na ty, kteří mají náklad uvázlý na palubě. Po celou dobu této události jsme se snažili zpoždění minimalizovat a zajistit co nejrychlejší uvolnění plavidla,“ uvedla tehdy společnost Shoei Kisen v prohlášení.

SCA po Shoei Kisen požadovala za záchrannou operaci na vyproštění lodi Ever Given a další ztráty částku přesahující 900 milionů dolarů (19,6 miliardy Kč), později ji snížila na 550 milionů dolarů (12 miliard Kč). Majitelé lodi tehdy zadržení lodi a požadavek na odškodnění zpochybňovali a odmítali.

Po zdlouhavých jednáních SCA v úterý večer oznámila, že loď bude propuštěna. Detaily dohody jsou však prozatím veřejnosti neznámé.

Podle předsedy SCA Rabího ale dohoda zcela jednoznačně stanoví, že žádná ze stran konfliktu již nebude vznášet další nároky. „SCA se zavázala zachovat důvěrnost podmínek dohody,“ uvedl právník Khalid Abubakr.

Jukito Higaki ze společnosti Imabari shipbuilding, jejíž dceřinou společností je Shoei Kisen, poděkoval SCA v předem nahraném prohlášení.

„Naše společnost má velkou flotilu lodí a bude i nadále pravidelným a věrným zákazníkem Suezského průplavu. Ten podle našeho názoru zůstává pro mezinárodní námořní obchod nepostradatelným přínosem,“ uvedl Higaki.

Suezským průplavem, který je nejkratší námořní trasou mezi Evropou a Asií, proplouvá přibližně 15 procent světové lodní dopravy. Pro Egypt je kanál důležitým zdrojem příjmů.

V důsledku zaseknutí lodi Ever Given SCA urychlila plán na rozšíření a prohloubení nejjižnějšího úseku průplavu. Pravidla pro lodě proplouvající průplavem za ztížených povětrnostních podmínek se ale podle Rabího nezmění.

Reklama

Doporučované