Hlavní obsah

Video z Belgie: Lidé čekají na záchranu v dešti na střechách

Bez komentáře: Některé vesnice v Belgii se ocitly pod vodou a například v Pepinsteru poblíž Lutychu se částečně nebo zcela zřítilo několik domů.Video: AP

 

Reklama

Mohutné bouřky doprovázené silnými záplavami sužují i státy Beneluxu. V Belgii zasáhly obzvlášť silně frankofonní Valonsko v jižní části země. Počet obětí bouřek mezitím stoupl nejméně na 14, uvedla to agentura DPA.

Článek

Valonský premiér Elio Di Rupo veřejnoprávní rozhlasové stanici RTBF řekl, že se obává, že počet obětí dál poroste. „Včera (ve čtvrtek) večer byly ještě stovky lidí uvězněny ve svých domech.“ Právě frankofonní Valonsko v jižní části Belgie bouře zasáhly obzvlášť silně.

Během noci našli záchranáři ve Valonsku další mrtvé, uvedla dnes agentura Belga, když aktualizovala počet obětí v Belgii na 14. Di Rupo řekl, že se zřítilo několik domů. Mezitím se ale situace uklidnila a déšť, který Belgii trápil týden, už polevil.

Některé obce v Belgii však podle agentury Reuters stále nervózně pozorují řeku Mázu, jejíž hladina dál stoupá. Ve městě Maaseik u hranice s Nizozemskem už řeka přetekla přes nábřežní násep a našla si i cestu přes navršené pytle s pískem. Některé vesnice se ocitly pod vodou a například v Pepinsteru poblíž Lutychu se částečně nebo zcela zřítilo několik domů.

Armáda vyslala do čtyř z deseti belgických provincií vojáky, aby zde pomohli se záchrannými pracemi. Belgické krizové centrum uvedlo, že Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko a Itálie poskytly pomoc a personál včetně záchranářů, člunů, vrtulníků a terénních vozidel.

Belgické úřady už ve čtvrtek vyzvaly obyvatele Lutychu, aby se evakuovali, pokud žijí v blízkosti stoupající řeky Mázy. Z téhož důvodu mělo své domovy opustit i deset tisíc lidí v nizozemském Maastrichtu.

Situace je nadále vážná v Německu. Situaci sledujeme v tomto on-line přenosu.

Reklama

Doporučované