Hlavní obsah

Video: Bojí se indického scénáře. V zemi je kritický nedostatek vakcín

Svět bez obalu: Pákistán a okolní země se potýkají s nedostatkem vakcín proti koronaviru.Video: RFE/RL

 

Reklama

Státy, které sousedí s Indií, jež je v současné době nejvíce zasaženou zemí pandemií covidu-19 na světě, se obávají podobného šíření nemoci.

Článek

Počty nemocných radikálně rostou v Nepálu nebo na Srí Lance. O něco příznivější je zatím situace v Pákistánu, ale vzhledem ke špatné ekonomické situaci v regionu téměř nikde není dostatek vakcín. Například v pákistánské provincii Sindh musela místní vláda 20. června kvůli nedostatku vakcín zcela uzavřít všechna vakcinační centra. Stejná situace platí i pro mobilní vakcinační jednotky a soukromé nemocnice. Regionální premiér Syed Murad Ali Shah obvinil z nedostatku vakcín federální vládu v Islámábádu. „Bylo nám jasně řečeno, abychom neměli žádné obavy o dodávky vakcín a zahájili vakcinaci. Udělali jsme, co nám řekli. Bohužel jsme se ale nejprve dozvěděli, že problémy má sousední Paňdžáb a teď je stejná situace i u nás,“ uvedl Ali Shah.

Obyvatelé Karáčí byli sice pozváni na druhou dávku vakcíny, ale v nemocnicích jim bylo řečeno, že žádné vakcíny teď nejsou k dispozici. „První dávku jsem dostal 19. května. A když jsem si přišel pro druhou, tak ji nemají. Dnes mi to tak řekli,“ stěžuje si místní řidič rikši. „Dali mi vědět, abych pro druhou dávku vakcíny přišel 18. června. Čekal jsem několik hodin ve frontě. A když jsem se dostal na řadu, tak mi řekli, že vakcínu nemají. Co dělá vláda? Proč nás žádají, abychom se nechali očkovat, a potom nás nenaočkují. Podívejte se, lidé tu stojí na slunci. Vláda by s tím měla něco dělat. Proč nás sem zbytečně zvou?“ diví se další obyvatel města.

Pákistánská vláda uvedla, že se snaží situaci řešit. Podle ní by vakcíny v příštích dnech měly dorazit do všech oblastí země. Pákistán zaznamenal od začátku pandemie už 951 000 případů nákazy covidem-19 a 22 000 lidí na tuto nemoc zemřelo.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované