Hlavní obsah

Video: Bouře bičuje východ Austrálie. Extrémní vlny spláchly část pobřeží

Východní pobřeží Austrálie bičuje extrémní počasí. Přívalové deště na mnoha místech způsobily bleskové povodně a sesuvy půdy.Video: AP

 

Reklama

Východní pobřeží Austrálie bičuje extrémní počasí. Silný vítr, přívalové deště a vysoké vlny zásahly i velká města včetně Brisbane a oblasti Gold Coast.

Článek

Australský meteorologický úřad už dříve vydal výstrahu před přívalovými dešti a bleskovými záplavami. Na některých místech se proto dočasně uzavřely pláže a omezila lodní doprava.

Silný vítr pak způsobil, že se přes 2000 domácností ocitlo bez elektrického proudu. Na více místech se prudce vzedmula hladina moře a zatopila přilehlé obce a města. Tamní hasiči již zasahovali u více než 700 případů.

Postižená jsou i oblíbená turistická místa, jako je Sluneční pobřeží a Zlaté pobřeží v Queenslandu a Byronův záliv v Novém Jižním Walesu (NSW).

Přílivové vlny podle britského The Guardian dosahovaly místy až osmi metrů a způsobily následné sesuvy půdy. Tamní média informovala, že vlny spláchly to, co zbylo z oblíbené pláže v Byron Bay, kterou ničí soustavné eroze.

Místní obyvatelé tvrdí, že škody na hlavní městské pláži jsou „nejhorší za poslední generaci“.

Právě eroze způsobuje, že tamní písečné pobřeží ustupuje rychlým tempem a mizí tak přirozená bariéra proti přívalovým vlnám, popisuje situaci Tom Murray, výzkumný pracovník z Griffithova univerzitního střediska pro správu pobřeží pro The Guardian.

Díky deštivému počasí se podařilo hasičům na queenslandském ostrově Fraser, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO dostat tamní požár pod kontrolu.

S vydatnějšími srážkami a silným větrem se počítá až do středy.

Reklama

Doporučované