Hlavní obsah

Video: Chtěli Sputnik. Ale dostali jinou vakcínu, než na kterou se objednali

Svět bez obalu: Někteří Rusové dostávají jinou vakcínu, než na kterou byli objednáni.Video: RFE/RL

 

Reklama

Někteří Rusové si stěžují, že i když se zaregistrovali k očkování Sputnikem V, dostali bez toho, aby o tom byli předem informováni, jinou ruskou vakcínu. Konkrétně EpiVac.

Článek

„Zeptala jsem se sestřičky v nemocnici, jestli je to vakcína Sputnik, a ona mi řekla, že ne. Že to je EpiVac - stejně jako první dávka, kterou jsem už dostala. Zeptala jsem se na to, protože lidé v čekárně říkali, že teď každý dostává EpiVac. A to přesto, že na mém formuláři bylo napsáno, že mám dostat Sputnik,“ svěřuje se Jana Krepiševa v rozhovoru pro televizi Current Time. Ruské noviny Novaja Gazeta objevily řadu případů, kdy lidé dostali jinou vakcínu, než měli uvedenou ve svých dokumentech.

Stalo se to například i Igoru Šarapovi, který žije na Krymu. „Zeptal jsem se, jak je něco takového možné. A oni sami nevěděli. Zeptal jsem se, jestli bych mohl dostat Sputnik a oni na to, že už nemohl, že druhá dávka musí být stejná jako ta první. Takže jsem 29. dubna dostal další EpiVac,“ stěžuje si Igor Šarapov.

Vakcína EpiVacCorona byla zaregistrována v říjnu 2020 a vyrábí ji výzkumné centrum Vector v Novosibirské oblasti, které uvádí, že její účinnost činí 100 %. Vědci ale mají o jejím fungování pochybnosti. „Dobrovolníci, kteří se zúčastnili třetí testovací fáze, byli od prvního dne ve vzájemném kontaktu,“ říká bioložka Olga Matvejeva. „Byli ohledně vakcíny velmi pozitivní. Pak byl ale u nich zkontrolován počet protilátek. Čtvrtina musela dostávat placebo, ale v této skupině nikdo protilátky neměl a všichni placebo dostávat nemohli. Je to statisticky nemožné.“

A podobných případů bylo popsáno více. „Ve srovnání s vakcínou Sputnik V je podíl lidí, kteří dostali koronavirus po podání EpiVacCorony, mnohem vyšší a často se vyskytly i závažné případy s masivním zánětem plic,“ tvrdí bioložka a dodává, že výzkumníci v Rusku nechtějí o těchto problémech otevřeně hovořit. „Když řeknete něco proti vakcíně EpiVacCorona, tak přijdete o práci. Jsem ráda, že můj příspěvek ohledně této vakcíny byl publikován. Je to pro mě ale snazší, protože žiji v zahraničí a nemohou mě vyhodit z nějakého ruského výzkumného ústavu.“

Matvejeva tvrdí, že s druhou ruskou vakcínou je to podobné, jako když se postaví tryskové letadlo, které je velmi pohodlné a levné. „Má jednu nevýhodu - nedá se s ním létat.“ Ruské ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že vakcína je jak bezpečná, tak i efektivní.

Rusko ve srovnání s ostatními zeměmi v očkování proti covidu-19 zaostává, podotkla agentura AP. Z kraje týdne dostalo alespoň jednu dávku preparátu proti této chorobě 28,6 milionu Rusů, což je necelých 20 procent z přibližně 146 milionů obyvatel země.

K nízké proočkovanosti obyvatel podle agentury AFP přispívá nedůvěra veřejnosti v ruské vakcíny.

Moskva řeší i vzájemné uznávání vakcín v jiných zemích. Podle listu Vedomosti si ruské posádky letadel stěžují na to, že musí neustále podstupovat PCR testy, aby mohly létat na mezinárodních trasách. A to i po očkování ruskými vakcínami, jelikož ruské přípravky dosud neschválily relevantní mezinárodní organizace, například Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované