Hlavní obsah

Země hrozí odmítačům: Nechte se očkovat, nebo vás vyhodíme z práce

Svět bez obalu: Lidem, kteří se nenechají očkovat, hrozí v Čečně vyhození z práce, odmítnutí léčby nebo vyloučení dětí ze školy.Video: RFE/RL

 

Reklama

Čečenské úřady hrozí tvrdými tresty těm, kteří by se chtěli vyhnout očkování proti covidu-19. Vláda spustila masivní kampaň na podporu vakcinace a vůdce Ramzan Kadyrov pohrozil tvrdými postihy všem, kdo vakcínu odmítnou.

Článek

„Ti, kteří se nebudou chtít očkovat, budou zároveň ti úplně poslední, kterým bude poskytnuta nějaká léčba. Ať pocítí, jak hrozný je nedostatek kyslíku,“ uvedl v prohlášení Kadyrov. Po jeho slovech se počet naočkovaných v Čečensku rapidně zvýšil. První dávku do konce června obdrželo už 220 tisíc z 1,4 milionu obyvatel, což je jedno z nejvyšších čísel v Rusku.

Počet infikovaných v tomto regionu přesto nadále roste a čečenský ministr zdravotnictví upozorňuje na možný kritický scénář. „Je zřejmé, že po třetí vlně pandemie bude následovat čtvrtá a pak i další vlny,“ řekl Elkhan Sulejmanov.

Řada obyvatel této autonomní republiky novinářům sdělila, že neměli jinou možnost, než se nechat naočkovat. Jeden učitel v rozhovoru pro RFE/RL uvedl, že by byl jinak vyhozen z práce. Někteří úředníci pak tvrdili, že aby si udrželi práci, museli nechat naočkovat celou rodinu. Čečenští policisté prý také dostali instrukce, aby obyvatele, kteří se odmítnou naočkovat, přivedli třeba i násilím do nemocnic.

Mluvčí parlamentu Magomed Daudov dokonce varoval, že dětem rodičů, kteří nebudou očkovaní, bude zakázán vstup do škol.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované