Hlavní obsah

Moskva hledá klíč, jak přimět lidi k očkování: Do baru jen s vakcínou

Svět bez obalu: Do ruského baru jen s očkováním.Video: RFE/RL

 

Reklama

Popíjet a tančit do rána jako dřív? Moskevské bary smí prodloužit „večerku“, která je aktuálně vyhlášena na 23. hodinu večerní, ovšem jen tehdy, pokud se všichni jejich zákazníci prokážou očkováním.

Článek

Vedení Moskvy nařídilo restauracím a barům, aby od pondělí 28. června obsluhovaly pouze zákazníky, kteří budou mít v telefonu QR kód potvrzující očkování, imunitu po prodělání nemoci či záznam o nedávném negativním testu. A pokud chtějí podnik provozovat jako dřív, tedy i v pozdních nočních hodinách, mohou obsluhovat jen očkované.

Majitelé provozoven si teď narychlo musí pořídit čtečky QR kódů, aby mohli své zákazníky kontrolovat. Ti, kdo se doklady neprokáží, si mohou jídlo nebo nápoje pouze koupit a odnést s sebou. „Zdá se, že se nikdo nezamyslel nad tím, jak tyto podniky fungují. Taková nařízení by se měla oznámit s předstihem a po konzultaci s námi. Oni nám teď ale jen řekli, že to bude takhle a my máme jen pár dní na to, abychom se na to připravili,“ říká majitel restaurace Artjom Temirov.

Vzhledem k tomu, že většina Rusů není očkovaná, budou mít nová opatření velký vliv na obrat firem, které podnikají v gastronomii.

V Rusku, kde žije zhruba 146 milionů lidí, bylo zatím využito jen asi 35 milionů dávek vakcíny. A aby vůbec mohly být podniky otevřeny, musí být 60 % jejich zaměstnanců plně očkováno.

„Všichni jsou s tím srozuměni. V našem týmu je jen jeden člověk, který se vakcinace obává, protože má autoimunitní problémy a alergie, ale ten spadá do těch 40 %, takže otevřít můžeme,“ tvrdí Temirov. Tato opatření byla přijata poté, co se v ruském hlavním městě významně zvýšil počet nově nakažených.

25. června Rusko zaznamenalo 601 úmrtí, což je nejvyšší počet od letošního ledna. Pohostinské provozovny nesmí být také otevřeny déle než do 23 hodin večer.  „My jsme bar, takže většina našich zákazníků sem chodí kvůli zábavě a na párty až většinou večer nebo v noci. Tato opatření nás velmi limitují a mají vliv na náš výdělek. Lidé nás žádají, abychom měli otevřeno déle, ale to nejde,“ stěžuje si Světlana, manažerka jednoho z moskevských barů. Nová nařízení barům umožňují i delší otevírací dobu, ale pouze pokud by byli všichni jejich zákazníci očkováni.

„Odmítli jsme se tohoto experimentu zúčastnit, protože pokud bychom se k této akci přihlásili, mohli bychom do baru vpustit po celý den pouze proočkované zákazníky. Ale vzhledem k tomu, že je u nás počet očkovaných lidí stále poměrně nízký, tak by se nám to nevyplatilo,“ dodává Světlana. Moskevští úředníci se danými kroky snaží zvýšit počet zájemců o vakcínu. Podle dalších opatření by pouze očkovaní lidé měli mít přístup k běžnému zdravotnímu ošetření. Toto pravidlo se ale nevztahuje na vážné případy, na pacienty s rakovinou a podobně.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované