Hlavní obsah

Video: Hamás vyslal na Izrael rakety. Armáda v odvetě ostřelovala Gazu

Rakety vypálené z Pásma Gazy dopadly na přímořské izraelské město Ašdod, které leží mezi Gazou a Tel Avivem. Izrael v odvetě ostřeloval Pásmo Gazy.Video: AP

 

Reklama

Letadla izraelské armády v noci na středu podnikla nálety na cíle v palestinském Pásmu Gazy jako odvetu za vypálení několika raket na izraelské území. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Článek

Izraelská armáda uvedla, že v noci podnikla asi deset náletů v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás. Operaci podle Izraele předcházel útok z Gazy, při kterém radikálové na Izrael odpálili 15 raket. Na izraelské straně hranice se kvůli útoku z Gazy rozezněly výstražné sirény.

Raketa vypálená z Pásma Gazy dopadla v úterý večer na přímořské izraelské město Ašdod, které leží mezi Gazou a Tel Avivem. Zranění utrpěli nejméně dva lidé. Izrael uvedl, že jeho protiraketový systém Iron Dome zachytil osm raket vypálených z Gazy ve středu.

Při izraelském náletu, který agentura Reuters označila za zjevnou odvetu, zasáhla izraelská letadla v Pásmu Gazy dva cíle. Izraelská armáda uvedla, že mezi její cíle v Gaze patřila výcviková základna Hamásu a jeho továrna na výrobu výbušnin a zbraní.

Palestinské rakety na území Izraele dopadly v den, kdy ve Washingtonu zástupci Spojených arabských emirátů a Bahrajnu podepsali dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Palestinci, kteří usilují o vznik samostatného státu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, považují dohody za zradu. Podle prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse Blízkému východu mír, bezpečnost ani stabilitu nepřinesou.

Reklama

Související témata:

Doporučované