Hlavní obsah

Video: Kalifornii a Nevadu zasáhlo silné zemětřesení

Bez komentáře: Kalifornii a Nevadu v USA zasáhlo zemětřesení o síle téměř 6 stupňů.Video: AP

 

Reklama

Zemětřesení o síle předběžně odhadnuté na 5,9 stupně udeřilo na hranicích amerických států Kalifornie a Nevady. Otřesy pocítili i lidé vzdálení stovky kilometrů, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na americké úřady.

Článek

Zemětřesení vycházející z hloubky téměř deseti kilometrů o sobě dalo znát před čtvrtou odpoledne místního času v oblasti ležící asi 400 kilometrů na východ od San Franciska a jižně od jezera Tahoe, které je na hranici zmiňovaných států.

Následovalo 12 dalších otřesů, z nichž přinejmenším jeden měl podle Americká geologické služby (USGS) sílu 4,6 stupně, uvedla agentura AP.

Sally Rosenová, které patří populární restaurace s hamburgery ve Walkeru blízko epicentra zemětřesení, řekla, že seděla doma a její dvouletá dcera jí dřímala v náručí, když to začalo. „Ucítily jsme, jak se dům otřásá, a zpočátku jsme nevěděly, co se děje. Pokračovalo to a upřímně řečeno – bylo to docela intenzivní a děsivé. Utekly jsme z domu tak rychle, jak jsme mohly. Běžely jsme do restaurace, protože mě jako první napadlo, že musím vypnout plyn,“ vylíčila místní televizi a dodala, že z polic létaly šálky a z fritéz stříkal olej.

Jak je vidět v úvodním videu, hlavní silniční tah vedoucí přes severní část pohoří Sierra Nevada byl uzavřen kvůli sesuvům kamení.

Dosud se neví o žádných vážných škodách či zraněných. „Situace se však rychle vyvíjí a další podrobnosti mohou následovat v příštích hodinách,“ uvedli kalifornští záchranáři s tím, že jsou připraveni rychle reagovat, pokud to bude třeba.

Reklama

Související témata:

Doporučované