Hlavní obsah

Video: Města pod vodou, sesuvy, desítky obětí. Japonsko se dál topí

Silné lijáky už zasáhly velkou část největšího japonského ostrova Honšú, kde rozvodnily řeky, způsobily sesuvy půdy a zničily řadu domů a silnic.Video: AP

 

Reklama

Záplavy na jihu Japonska způsobené několika dny trvajícími silnými lijáky si už vyžádaly kolem šesti desítek lidských životů. Mohutné povodně přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy.

Článek

Prudký a vytrvalý déšť, který sužoval jih Japonska a způsobil rozsáhlé povodně, se přesouvá na severovýchod. Silné lijáky už zasáhly velkou část největšího japonského ostrova Honšú, kde rozvodnily řeky, způsobily sesuvy půdy a zničily řadu domů a silnic.

Bilance několikadenních povodní vystoupala na 59 mrtvých, další desítky lidí se stále pohřešují, informovala agentura AP. Tamní záchranáři i dnes pokračují v pátrání po nezvěstných.

Povodně a sesuvy půdy zavalily na několika místech hlavní silnici spojující města Kamikoči a Macumoto; dvě hlavní turistické destinace v prefektuře Nagano na ostrově Honšú. Stovky obyvatel i návštěvníků byly odříznuty od světa. Záchranářům se už podařilo evakuovat všechny do bezpečí.

Nejvíce postiženou oblastí zůstává prefektura Kumamoto na ostrově Kjúšú, odkud je většina obětí. Do záchranných prací se po celé zemi zapojily desítky tisíc vojáků, policistů a příslušníků dalších záchranných složek. Jejich práci ale stále komplikuje vytrvalý déšť, záplavy, sesuvy a poškozené komunikace.

Japonsku pravidelně hrozí vytrvalé deště začátkem léta, kdy nad zemí proudí vlhký a teplý vzduch od Východočínského moře. Tamní meteorologická agentura uvedla, že sezonní déšť zůstal nad Japonskem déle než obvykle, což způsobilo vydatné lijáky a povodně.

V červenci 2018 si prudké deště a povodně v jihozápadním Japonsku vyžádaly více než 200 obětí na životech, polovinu z nich ve městě Hirošima.

Reklama

Doporučované