Hlavní obsah

Čínu zasáhla nejhorší voda za 80 let. Za sdílení videí z povodní se zatýká

Záběry zachycují současný stav povodní napříč celou Čínou.Video: AP

 

Reklama

Nejničivější povodně za posledních 80 let zasáhly Čínu od severu po jih. Přesné počty obětí a zraněných ale vláda tají. Ohrožena je navíc i svoboda těch, kteří sdílejí videa ze záplav na internetu.

Článek

Po vlně koronaviru spláchla jih Číny, který běžně žije převážně z turistického ruchu, ta povodňová. Silné deště a následné záplavy navíc v posledních dnech zasáhly i do střední a severní Číny. Po strohých zprávách přímo od čínské strany ale není jasné, kolik lidí zemřelo, kolik se pohřešuje, není známý rozsah škod. A na nedostatečná varování a informace si stěžují samotní Číňané.

Na jedné straně tu jsou tedy informace ze státních čínských médií hovořící o ztrátách na životech v řádu jednotlivců. CCTV zase pro následujících 24 hodin varovala před nebezpečnými návaly bahna. Státní agentura Sin-chua krátce napsala o výpadcích elektřiny a problémech v dopravě.

Varování před povodněmi platí ve více než deseti provinciích. Tři mrtvé oficiálně evidované čínskými úřady dle tchaj-wanských médií vyčerpala jen provincie Kuej-čou, kde voda zasáhla farmářskou oblast. Počty zraněných odhadují čínské zprávy mezi třemi až dvaceti. Meteorologická stanice Čchung-čchingu vydala červenou výstrahu před vodou - nejhorší za 80 let. Informace místních redaktorů jsou chaotické, s mnohými došlo ke ztrátě kontaktu.

Závažná hrozba visí nad Třemi soutěskami, přehradní hrází s největší elektrárnou na světě. Návaly vody budou pro ně největší zkouškou od otevření v roce 2003. Někteří čínští vědci vzhledem k prasklinám a četným provozním problémům soutěsek pochybují nad jejím stavem zejména kvůli nevyhovujícímu betonu použitému při stavbě.

Situace se zhoršila také v centrální a severní Číně, kde podle BBC zemřelo nejméně 150 lidí a stovky tisíc dalších muselo opustit své domovy. Nejhůře zasaženými jsou momentálně provincie Che-pej a Che-nan. 114 lidí v Che-peji je po smrti, 111 je jich pohřešováno, zničeno bylo 53 tisíc domů. Jen 25 lidí zahynulo ve městě Sing-tchaj, což u místních vyvolává kritické reakce proti městským vládám za to, že své lidi před velkou vodou nevarovaly s dostatečným předstihem. Na důkaz protestu proti vedení města tisíce lidí v pátek zablokovaly silnice, kde jim akci musela narušit policie, uvádí South Morning China Post. Podle demonstrujících bylo varování před povodněmi absolutně nedostačující a takto pozdní záchranné akce jsou neúčinné.

Pro miliony zasažených lidí slíbily čínské úřady finanční pomoc. Podle státní agentury Sin-chua dochází k plošným výpadkům elektřiny i dopravy. V úterý vyzval ministr vodních zdrojů k „maximálnímu úsilí prevenci povodní“ zejména na menších a středních tocích, kde by se dalo katastrofám prevencí ještě zabránit.

Zdá se tak, že reflexi povodňové situace v Číně plně přebrali uživatelé sociálních sítí, jejichž videa o klidném průběhu záplav nenapovídají. Za sdílení videí jim navíc hrozí postihy, píše nezisková organizace Radio Free Asia a odkazuje na nařízení místních úřadů na jihu Číny, které doporučily státem kontrolovaným médiím v postižených oblastech skutečnou situaci v povodí řeky Jang-c’-ťiang do světa nepouštět.

Dopady řádění přírodních živlů tak čínská státní média nikterak tragicky nepopisují, záběry na sociálních sítích ale nasvědčují opaku. Videa obyvatel okolí řeky Čchi-ťiang a přímý přenos na sociální síti Weibo zachycují rozvodněnou do žluta zbarvenou řeku plnou těžkého bahna valící se těsně pod mostem. V ulicích zní povodňová siréna, zakalená bahnitá voda přetéká do obytných komplexů a cest. Zatopené jsou domy i celé vesnice, cesty i železniční stanice. Město Čchung-čching ležící na soutoku řek Ťia-ling a Jang-c’-ťiang za posledních 80 let horší povodně nepamatuje.

„V posledních dnech hodně pršelo a spousta vesnic i měst je nyní pod vodou,“ řekl pro RFA pan Ču, jeden z místních. „Někteří lidé na internetu se snaží sdílením ukázat, co se skutečně děje, ale ti jsou okamžitě potlačeni úřady, které situaci pokrývají po svém. S lidmi, kteří se snaží sdílet pravdu, jednají jako se zločinci, což je podle mě hrozné.“

Čínská média tak bez větších emocí sdílejí krátké zprávy na nižších pozicích o stavu evakuovaných, kterých je podle nich okolo 40 tisíc v oblasti řeky Čchi-ťiang. Policie Čchung-čchingu varovala, že kdokoli sdílí na internetu příspěvek „nezodpovědným způsobem“, bude okamžitě zadržen, píše RFA.

Tyto záměrné výpadky informací ale mohou způsobovat komunikační šum mezi těmi, které se bezprostřední nebezpečí týká. „Když úřady zablokují tento druh informací, lidé nebudou vědět, jak se chránit,“ řekl Sung Ťiang-šeng z Chongqing based legal scholar. „Za těchto podmínek je pro vládu nemožné konat dobrou práci během povodní.“

To nejhorší má přijít během následujících hodin a čtvrtka.

Reklama

Doporučované