Hlavní obsah

Video: Nepokoje v Bruselu. Demonstranti napadli i královský konvoj

Bez komentáře: V Bruselu demonstrovaly stovky lidí, kteří se dožadovali vysvětlení smrti 23letého černošského mladíka. Protest se zpočátku odehrával v poklidu, později však část demonstrantů začala na pořádkové síly házet kameny a dělbuchy.Video: @FranceNews24, AP

 

Reklama

Stovky lidí vyšly ve středu do ulic belgické metropole, kde se hlasitě domáhaly vysvětlení příčiny smrti 23letého černošského mladíka. Muž minulý týden po zatčení zkolaboval na policejní stanici a zemřel po převozu do nemocnice.

Článek

Ibrahima B. byl podle tamní prokuratury zatčen poté, co se v sobotu večer pokusil utéct policii. Ta kontrolovala v centru Bruselu skupinu lidí, kteří se tam shromáždili navzdory koronavirové uzávěře.

Muž byl poté dopraven na policejní stanici, kde ztratil vědomí. Po převozu do nemocnice jej prohlásili za mrtvého. Podle belgických médií si Ibrahima B. nahrával policisty na mobil, když kontrolovali jeho totožnost.

Státní zastupitelství uvedlo, že zabavilo snímky z videokamer. A to jak z policejní stanice, tak z místa, kde byl muž zatčen.

Tamní prokurátor v souvislosti s případem požádal o jmenování vyšetřujícího soudce, uvedla AP. Žalobce uvedl, že případ převzala policejní inspekce a že patolog provede pitvu a toxikologické testy.

Rodina mrtvého muže byla ujištěna, že případ bude řádně prošetřen, aby se osvětlilo, co se stalo.

V centru belgického hlavního města se pak během večera shromáždilo zhruba 500 lidí, z nichž někteří nesli vlajky hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Jak můžete vidět v úvodním videu, protest se zpočátku odehrával v poklidu, později však část demonstrantů začala na pořádkové síly házet kameny a petardy. Na několika místech pak demonstranti zapálili několik menších objektů, uvedl server The Brussels Times.

Policisté použili k rozehnání davu vodní děla. Demonstranti se snažili napadnout i auto belgického krále Filipa, který oblastí projížděl. Tamní úřady uvedly, že během protestů došlo k poškození policejního vozu.

Reklama

Doporučované