Hlavní obsah

Video: Planina Nazca vydala další tajemství. Obří kočku

Objev na planině Nazca v Peru: Kočičí obrazec nalezli archeologové náhodou při úpravě stezky na jeden z kopců.Video: AP

 

Reklama

Na planině Nazca, která leží zhruba 400 kilometrů jižně od peruánské metropole Lima, se na rozloze zhruba 520 kilometrů čtverečních nachází přes 300 geoglyfů či jejich pozůstatků.

Článek

Archeologové hlásí, že objevili nový obrazec. Mezi písečnými dunami k takzvaným geoglyfům kolibříka, opice, kosatky nebo postavy, o které někteří s oblibou tvrdí, že jde o kosmonauta, nově přibyla obří kočka. Její stáří vědci odhadují na více než 2000 let, píše zpravodajský server BBC.

Přitom stačilo málo a geoglyf nemusel být nikdy objeven. Kočičí obrazec totiž archeologové nalezli náhodou při úpravě stezky na jeden z kopců, který slouží jako pozorovací místo a jsou z něj dobře vidět další pouštní kresby.

„Obrazec byl sotva viditelný a málem zmizel, protože je umístěný na poměrně prudkém svahu, který je náchylný k erozi,“ uvedlo v prohlášení peruánské ministerstvo kultury.

Kresba dlouhá 37 metrů s jasně viditelnými liniemi o tloušťce mezi 30 a 40 centimetry představuje kočku s natočenou hlavou. Odborníci usuzují, že jde o zobrazení odpočívající kočky. Vědci její vznik datují do let 200 až 100 před naším letopočtem.

„Je celkem pozoruhodné, že ještě pořád nacházíme nové obrazce. Víme, že další ještě můžeme objevit,“ citovala agentura EFE vedoucího archeologa Johnyho Islu. Podle něj se na planinách u měst Palpa a Nazca v posledních letech objevilo dalších 80 až 100 obrazců, přičemž jsou všechny starší než kultura Nazca, která měla podle dostupných poznatků „na svědomí“ nejznámější geoglyfy. „Jsou malé, nakreslené na svazích kopce a jasně patří k dřívější tradici,“ řekl k nově objeveným geoglyfům Isla.

Pochází podle něj od příslušníků pozdní kultury Paracas z let 500 před naším letopočtem až 200 našeho letopočtu. Odborníci to usuzují i ze způsobu vyobrazení.

„Víme to z porovnání ikonografie; například textilie této kultury zobrazují ptáky, kočky a postavy, které jsou s těmito geoglyfy jednoduše srovnatelné,“ dodává Isla.

Význam geoglyfů nebyl nikdy plně pochopen. Někteří odborníci mají za to, že šlo o oběti pro potěchu bohů.

Během pandemie probíhají na planině výzkumné a konzervační práce. Většina obrazců je totiž náchylná na erozi, ohrožuje ji i lidská činnost. Než pandemie ukončila prohlídky, bylo návštěvníkům povoleno prohlížet si geoglyfy pouze z letadel a k tomu určených vyhlídek.

Reklama

Doporučované