Hlavní obsah

Video: San Francisco zažilo velkou podívanou, stěhoval se historický dům

Bez komentáře: V San Franciscu stěhovali 139 let starý viktoriánský dům. Po celé trase byly vytrhány parkovací hodiny, ořezány větve stromů a přemístěny dopravní značky, aby nedošlo k poškození historické budovy.Video: twitter/karlmondon, twitter/HChan03, AP

 

Reklama

Obyvatelům San Francisca se naskytla unikátní podívaná. V ulici Franklin se ze země zvedl 139 let starý viktoriánský dům a celý byl převezen o pár bloků dál.

Článek

Ze stěhování se stala událost města. Přesun si nenechalo ujít přes 600 přihlížejících, kteří stáli podél chodníků a fotografovali, jak se stavba pohybuje - maximální rychlostí 1,6 kilometru za hodinu, informuje San Francisco Chronicle.

„Je to největší vzrušení za posledních deset let. Co když se převrhne?“ řekla přihlížející Camilla Blomqvistová, která vstávala v 6:15 ráno, aby stihla včas tento historický okamžik. A jak dodala v rozhovoru: „Co dělat jiného v této pandemické době?“

„Je to věc, kterou člověk zažije jednou za život,“ řekla další z přihlížejících. Podle tamní historické společnosti je to poprvé za 50 let, co se podobný dům stěhuje.

Phil Joy, který se specializuje na stěhování historický domů, novinářům řekl, že museli získat povolení od více než 15 úřadů, než začali se stěhováním. Podle něho bylo nejtěžší vyjet z místa vyzvednutí a první část cesty, která zahrnovala sjezd z kopce. „To je pro dům vždycky těžké,“ řekl v rozhovoru pro San Francisco Chronicle.

Po celé trase byly vytrhány parkovací hodiny, ořezány větve stromů a přemístěny dopravní značky, aby nedošlo k poškození historické budovy.

Na původním místě má vyrůst osmipatrový činžovní dům o 48 bytech. Historickou nemovitost koupil asi za 400 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 8,6 milionu korun, tamní realitní makléř Tim Brown. V částce jsou zahrnuty i poplatky za nutná povolení k převozu. Budova se má následně změnit na obytný dům se sedmi byty.

Než byl dům umístěn na nové místo, musela být sousedící historická márnice posunuta o 4,2 metru dál, aby uvolnila místo svému novému sousedovi.

Reklama

Doporučované