Hlavní obsah

Video: Stovky zraněných a řada zatčených při nepokojích v Jeruzalémě

Bez komentáře: Noční nepokoje mezi Araby a Židy v Jeruzalémě. Úřady evidují přes 100 zraněných. Dvacet zraněných má také policie, která se snažila oba tábory zklidnit.Video: AP

 

Reklama

S bilancí stovek zraněných skončily čtvrteční a následné noční střety v centru Jeruzaléma mezi členy židovské pravicové skupiny a Palestinci. Dvacet zraněných má také policie, která se snažila oba tábory zklidnit.

Článek

Pochod k Damašské bráně svolala organizace izraelské krajní pravice Lehava, která je proti asimilaci Židů s jinými skupinami obyvatel. Na akci přišlo asi 300 příznivců a vydali se k bráně u Starého Města, kde se k protiakci shromáždili Palestinci.

„Smrt Arabům“ a „Arabové, jděte pryč“, volali příznivci Lehavy. Policie sice nasadila stovky svých lidí na to, aby zabránili účastníkům pochodu dojít až k bráně, ale nepodařilo se jí to a oba tábory pak na sebe začaly házet nejrůznější předměty. Policie nakonec nasadila jízdní oddíly, ohlušující granáty a vodní děla. Střety trvaly až do pátečního rána.

Zraněno bylo 105 Palestinců, z nichž podle Červeného půlměsíce 22 skončilo v nemocnici. Policisté mají 20 zraněných, mezi nimiž je i člen jízdní policie, jehož zasáhl do hlavy kámen. Za házení předmětů bylo zadrženo 50 lidí, kteří v pátek stanou před jeruzalémským soudem.

Z videí sdílených na internetu je patrná intenzita nočních bojů. Jeden řidič byl napaden ve východním Jeruzalémě, auto zasypaly kameny, a když se snažil utéct pěšky, několik lidí ho chytilo a zbilo, vůz pak zapálili. V plamenech skončila i zastávka autobusu a popelnice.

Lehava svolala čtvrteční pochod jako ukázku „národní cti“. Policie oznámila, že akci povolí s ohledem na svobodu vyjádření, ale zasáhne proti násilí. Když se účastníci nedostali do Starého Města, jak zamýšleli, část se jich obrátila k tržišti a napadla tam arabské dělníky. Policisté jim pomohli utéct do obchodu.

Podle izraelského tisku se Lehava i Palestinci svolávali k akcím na sociálních sítích. Stanice Kan oznámila, že pravicoví aktivisté zvali na akci přes aplikaci WhatsApp. „Dnes spálíme Araby, zápalné bomby už jsou v batohu,“ znělo v pozvánce.

Z Jeruzaléma bylo v posledních dnech hlášeno několik útoků na ortodoxní Židy a také na Araby. Na východě města například jeden útočník zfackoval dva chlapce z ultraortodoxní komunity.

Hlášeny jsou i útoky na Araby, při nichž jim útočníci provolávali smrt. K napětí přispívá i snaha policie zabránit Palestincům scházet se večer u Damašské brány, což většinou Arabové dělají v době postního měsíce ramadánu po večerní modlitbě.

Reklama

Doporučované